Η ανομοιόμορφη εμβολιαστική κάλυψη και η χαλάρωση των προληπτικών μέτρων έχουν φέρει την Ευρώπη σε ένα «κρίσιμο σημείο» της πανδημίας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς τα κρούσματα πλησιάζουν ξανά σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ προβλέπονται πάνω από 500.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο.
Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι και οι 53 χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν «μια πραγματική απειλή αναζωπύρωσης του κορωνοϊού, ή ήδη δίνουν μάχη με αυτή» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν ή να συνεχίσουν την τήρηση μέτρων.
«Είμαστε, για μία ακόμη φορά, στο επίκεντρο», υπογράμμισε. «Με μια εκτεταμένη αναζωπύρωση του ιού, καλώ κάθε υγειονομική αρχή να επανεξετάσει προσεκτικά τη χαλάρωση ή την άρση μέτρων αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον εμβολιασμό.
«Το μήνυμα ήταν πάντα: κάντε τα όλα», δήλωσε ο Κλούγκε. «Τα εμβόλια κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν: αποτρέπουν τις σοβαρές μορφές της νόσου και ιδιαίτερα τη θνητότητα… Αλλά είναι το πιο ισχυρό εργαλείο μας μόνο αν χρησιμοποιείται μαζί με μέτρα», εξήγησε.
Οι χώρες που σε μεγάλο βαθμό έχουν άρει τα μέτρα πρόληψης έχουν βιώσει αύξηση στις μολύνσεις, υπογράμμισε η Κάθριν Σμόλγουντ, επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.
Με τους εμβολιασμούς, αυτές οι χώρες δεν είδαν «τα ίδια ποσοστά νοσηλειών ή θνητότητας που θα περιμέναμε σε διαφορετική περίπτωση». Όμως, όσο περισσότερα κρούσματα έχεις, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήγουν στο νοσοκομείο και περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν, τόνισε.
Ο αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία αυξήθηκε κατά 6% σε μία εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 12%, επεσήμανε ο Κλούγκε. Ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση 55% τον τελευταίο μήνα. Η Ευρώπη και η κεντρική Ασία συνδυαστικά ευθύνονται για το 59% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως και σχεδόν για τους μισούς θανάτους.
Η πιο ανησυχητική εξέλιξη, επεσήμανε, είναι η ραγδαία αύξηση μολύνσεων και θανάτων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία σχεδόν διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα και το 75% των θανάτων τώρα αφορούν ανθρώπους 65 ετών και άνω.
«Αν μείνουμε σε αυτή την πορεία, θα δούμε άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία μέχρι τον Φεβρουάριο και 43 χώρες στην περιοχή μας θα αντιμετωπίσουν υψηλή έως ακραία πίεση σε ό,τι αφορά στις κλίνες νοσοκομείων», προειδοποίησε.
Για αυτό ευθύνεται η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η χαλάρωση των μέτρων, συμπλήρωσε ο Κλούγκε. Αν και σε κάποιες χώρες είναι πλήρως εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού, σε άλλα κράτη το ποσοστό φτάνει μετά βίας στο 10%.
«Όπου είναι χαμηλή η χρήση των εμβολίων- σε πολλές χώρες της Βαλτικής, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια- τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι υψηλά», τόνισε.
Οι αρχές πρέπει να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτικών δόσεων για ομάδες που κινδυνεύουν, δήλωσε ο Κλούγκε. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται και πεθαίνουν σήμερα δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι», σημείωσε.
Όμως, εξίσου ζωτικής σημασίας είναι ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, τόνισε. Ο ΠΟΥ, συνέχισε ο Κλούγκε, εκτιμά ότι η καθολική χρήση μάσκας κατά 95% στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία «θα μπορούσε να σώσει έως 188.000 από το μισό εκατομμύριο ζωές που μπορούμε να χάσουμε» ως τον Φεβρουάριο.
Όταν εφαρμόζονται «σωστά και σταθερά», τα προληπτικά μέτρα «μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όχι το αντίθετο», δήλωσε ο Κλούγκε. «Τα μέτρα δεν στερούν από τους ανθρώπους την ελευθερία τους, τη διασφαλίζουν», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ένα «συλλογικό εργαλείο προς την ατομική ελευθερία».
Με πληροφορίες από Guardian