Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ψήφισε ξανά υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ψήφισε ξανά υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας Facebook Twitter
AP
0

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ψήφισε σήμερα υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας για δεύτερη φορά φέτος, εγκρίνοντας ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο στοχεύει να διορθώσει τις αντιρρήσεις που εγείρονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι βουλευτές ψήφισαν 138 υπέρ έναντι 84 κατά και πέντε αποχές υπέρ της τροποποιημένης πρότασης, η οποία διευκρινίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με «βαριές, ανίατες και μη αναστρέψιμες» καταστάσεις που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Οι συνταγματικοί δικαστές μπλόκαραν το αρχικό νομοσχέδιο τον Μάρτιο ως πολύ ασαφές.

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, η Πορτογαλία θα ενταχθεί σε μια μικρή ομάδα χωρών όπου η ευθανασία είναι νόμιμη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας (η οποία υιοθέτησε παρόμοιο νόμο τον Ιούνιο), του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Καναδά.

Αντίστοιχος, νόμος που νομιμοποιεί την ευθανασία στη Νέα Ζηλανδία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, μετά την έγκριση σε δημοψήφισμα πέρυσι.

Η Ελβετία επίσης, επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν μορφές ιατρικά υποβοηθούμενου θανάτου.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα εμπόδια για την πλήρη υιοθέτηση του νόμου», είπε ο Χοσέ Μανουέλ Πουρέζα, βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ σε κοινοβουλευτική συζήτηση την Πέμπτη.

«Πρόκειται για την ανοχή και ενάντια σε κάθε περιττό και ανεπιθύμητο πόνο, για τον σεβασμό του συντάγματος και τον σεβασμό της δημοκρατίας».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει μια σειρά από νομικά εμπόδια.

Ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα μπορούσε να επιβάλει βέτο, αναγκάζοντας περαιτέρω κοινοβουλευτική αναθεώρηση ή να στείλει το νομοσχέδιο πίσω στο Συνταγματικό Δικαστήριο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν δικαστική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο προωθήθηκε βιαστικά στην κοινοβουλευτική ημερήσια διάταξη για να διασφαλιστεί η έγκρισή του πριν από τις πρόωρες γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιανουαρίου.

«Δεν είναι συνετό, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του κοινοβουλίου, να νομοθετούμε για αυτό το θέμα σε μια φρενίτιδα της τελευταίας στιγμής;» ρώτησε ο Adão Silva, του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία.

«Αυτή η συζήτηση για την ευθανασία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά» πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης ανυπομονούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο σε αυτό το κοινοβούλιο, όπου υπήρχε σαφής πλειοψηφία υπέρ της νομιμοποίησης.

Φοβούνται ότι η αριθμητική υπεροχή του κοινοβουλίου μπορεί να αλλάξει αντίστροφα μετά τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν μετά την ήττα της μειοψηφικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα την περασμένη εβδομάδα σε μια βασική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) είναι κατηγορηματικά κατά της αποποινικοποίησης της ευθανασίας, ενώ το υπέρ ψήφισε το κόμμα Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έδωσαν στους βουλευτές τους ελεύθερη ψήφο: Επτά Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και ο αρχηγός του PSD, Ρούι Ρίο, ψήφισε υπέρ, αντίθετα με τη συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός του.


Μια δημοσκόπηση πέρυσι έδειξε ότι σχεδόν το 60% των Πορτογάλων υποστηρίζει την αποποινικοποίηση.

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM