Εξαφάνιση Πενγκ Σουάι: Ο ΟΗΕ καλεί την Κίνα να αποδείξει πού βρίσκεται η πρωταθλήτρια του τένις

Εξαφάνιση Πενγκ Σουάι: Ο ΟΗΕ καλεί την Κίνα να αποδείξει πού βρίσκεται η πρωταθλήτρια του τένις Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο ΟΗΕ παρενέβη στην υπόθεση της εξαφάνισης της Πενγκ Σουάι και κάλεσε την Κίνα να αποδείξει πού βρίσκεται η πρωταθλήτρια του τένις. 

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την υπόθεση, ενώ η WTA, η διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού τένις γυναικών, προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να ακυρώσει τα τουρνουά της που γίνονται στην Κίνα. 

Η Πενγκ Σουάι, πρώην Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τότε που κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκαολί, με ανάρτηση στις 2 Νοεμβρίου. 

«Θα είναι σημαντικό να αποδειχθεί το πού βρίσκεται και ότι είναι καλά και θα καλούσαμε να γίνει έρευνα με πλήρη διαφάνεια για τις καταγγελίες της για σεξουαλική επίθεση», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Μισέλ Μπασελέτ, που είναι η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Παρόμοιο αίτημα διατύπωσε και η Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να παράσχει «ανεξάρτητες, επαληθεύσιμες αποδείξεις» για το πού βρίσκεται η Πενγκ Σουάι. 

Λίγο μετά την έκκληση του ΟΗΕ, Κινέζος δημοσιογράφος που έχει σχέσεις με την κυβέρνηση δημοσίευσε φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν την τενίστρια. Ο Σεν Σιγουέι δημοσίευσε φωτογραφίες που υποστήριξε ότι αναρτήθηκαν σήμερα στον λογαριασμό της Πενγκ Σουάι στο WeChat. Όμως, αναλυτές αμφισβήτησαν την αυθεντικότητά τους. Ο Σεν έχει συνεργαστεί με το GTN, το οποίο δημοσίευσε email που το κινεζικό δίκτυο υποστήριξε ότι έστειλε η τενίστρια στην WTA

Όσο περνούν οι ημέρες εντείνεται η ανησυχία για την Πενγκ Σουάι και αυξάνονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση. Η WTA προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τα τουρνουά της από την Κίνα, αν δεν δοθεί επαρκής απάντηση στην καταγγελία της τενίστριας ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο. 

Το τουρ της WTA περιλαμβάνει 10 διοργανώσεις στην Κίνα για το 2022, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο των σχέσεών μας με την Κίνα και για τις επιχειρήσεις μας εκεί», δήλωσε ο Στιβ Σάιμον, επικεφαλής της WTA. «Σίγουρα είμαστε πρόθυμοι να αποσύρουμε τις επιχειρήσεις μας και να αντιμετωπίσουμε τις επιπλοκές αυτού, γιατί σίγουρα αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο», συμπλήρωσε μιλώντας στο CNN. «Οι γυναίκες πρέπει να γίνονται σεβαστές και όχι να λογοκρίνονται», υπογράμμισε.  

Αλλά και η ATP, διοργανώτρια αρχή για το επαγγελματικό τένις ανδρών, με νέα ανακοίνωσή της τόνισε τη βαθιά ανησυχία για την Πενγκ Σουάι. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε ο πρόεδρος της ATP, Αντρέα Γκαουντένζι.

«Αυτό το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από το τένις, όπως δείχνει η έκρηξη ανησυχίας στο άθλημα μας και πέρα από αυτό. Η ασφάλειά της είναι η μεγαλύτερη άμεση έγνοια μας και απαιτείται σαφήνεια σε αυτή την κατάσταση. Η ανάγκη για επαληθεύσιμη απευθείας επικοινωνία μαζί της είναι ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε. 

Στο μεταξύ, οργανισμοί αλλά και γνωστοί αθλητές συνεχίζουν να μιλούν δημοσίως για την εξαφάνιση της Πενγκ Σουάι. Την Παρασκευή σε αυτές τις «φωνές» προστέθηκαν οι πρωταθλήτριες του τένις Πέτρα Κβίτοβα και Σιμόνα Χάλεπ, η γαλλική ομοσπονδία τένις, η ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ένωση Αθλητών της Γερμανίας. 

Από την άλλη, από τη στιγμή που εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνάδελφό της η Ναόμι Οσάκα, το προφίλ της στο Weibo έχει λογοκριθεί. Οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν σχόλια στην πιο πρόσφατη ανάρτησή της, ενώ έχουν αφαιρεθεί τα screenshot του tweet της. Παρά τη λογοκρισία, οι χρήστες μπορούν να γράφουν μηνύματα στις σελίδες της Οσάκα, της Σερένα Γουίλιαμς, του Νόβακ Τζόκοβιτς και άλλων τενιστών, ευχαριστώντας τους γιατί μίλησαν δημόσια για την εξαφάνιση της Κινέζας αθλήτριας. 


Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοφοβικό σύνθημα στοιχειώνει το μεξικανικό ποδόσφαιρο ενόψει Μουντιάλ 2026- Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Αθλητισμός / Ομοφοβικό σύνθημα στοιχειώνει το μεξικανικό ποδόσφαιρο ενόψει Μουντιάλ 2026- Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Παρά τις επανειλημμένες κυρώσεις από τη FIFA και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Μεξικού, το σύνθημα παραμένει ζωντανό τόσο στους αγώνες των συλλόγων όσο και της εθνικής ομάδας
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κολυμβήτρια από την Παραγουάη άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κολυμβήτρια από την Παραγουάη αποσύρθηκε και άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Παρίσι η Λουάνα Αλόνσο είχε απασχολήσει καθώς της είχε ζητηθεί να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό λόγω «ανάρμοστης» συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM