Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην Ολλανδία και τουλάχιστον 40 άτομα συνελήφθησαν σε τρεις επαρχίες ενώ συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα με τις ολλανδικές αρχές να χρησιμοποιούν κανόνια νερού, σκυλιά και έφιππους αξιωματικούς για να σταματήσουν τους εξεγερμένους νεαρούς, που έβαλαν φωτιές και πετούσαν πυροτεχνήματα στις χειρότερες αναταραχές, από την επιβολή του ολικού lockdown τον Ιανουάριο.
Τότε οι αναταραχές είχαν οδηγήσει σε περισσότερες από 500 συλλήψεις.
Μερικές από τις πιο σοβαρές συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου ήταν στη Χάγη, όπου τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.
Η αστυνομία προχώρησε σε έφιππες περιπολίες και συνέλαβε 19 άτομα, ένα εκ των οποίων πέταξε πέτρα στο παράθυρο διερχόμενου ασθενοφόρου.
Δύο αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος Eredivisie, οι οποίοι έχουν κλείσει για το κοινό υπό τους αυστηρότερους περιορισμούς για τον COVID-19, διακόπηκαν για λίγο το βράδυ του Σαββάτου καθώς μικρές ομάδες οπαδών εισέβαλαν στα γήπεδα και πέταξαν πυροτεχνήματα.
Άλλες 13 συλλήψεις αναφέρθηκαν από την αστυνομία σε δύο πόλεις της νότιας επαρχίας Limburg, ενώ αναταραχές αναφέρθηκαν και στη βόρεια επαρχία Flevoland. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Urk.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Ρότερνταμ, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους εκατοντάδων ατόμων που διαμαρτύρωνταν για την επιβολή των μέτρων. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «όργιο βίας».
Τρεις άνθρωποι που πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν από σφαίρες αστυνομικών παραμένουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.
Τις διαμαρτυρίες πυροδότησαν τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τις μετακινήσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου κάποια μέτρα καραντίνας στον πληθυσμό των 17,5 εκατομμυρίων της το περασμένο Σαββατοκύριακο, αρχικά για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση του ιού.
Ωστόσο, τα καθημερινά κρούσματα έχουν παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδά τους από την έναρξη της πανδημίας.
Οι νέοι εξοργίστηκαν επίσης από την απόφαση που απαγορεύει τη ρίψη πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Με πληροφορίες του Reuters