UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης Facebook Twitter
Φωτ: Unicef
0

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή βρίσκονται αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια, σύμφωνα με προειδοποίηση της UNICEF, η οποία επισήμανε ότι η έξαρση της βίας από συμμορίες, οι μαζικοί εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί και τα εμπόδια στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια απειλούν τις ευάλωτες οικογένειες και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης λιμού.

Η εκπρόσωπος της UNICEF στην Αϊτή, Γκίτα Ναράγιαν, ανέφερε πως η κατάσταση είναι τέτοια που πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Η βία έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η πρόσβαση των παιδιών σε τρόφιμα σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία είναι η φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου, οδηγώντας πολλές οικογένειες σε διατροφική κρίση, σύμφωνα με τη UNICEF.

Τα τελευταία στοιχεία του ολοκληρωμένου πλαισίου κατάταξης διατροφικής ασφάλειας (IPC) δείχνουν ότι 2,85 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το 25% του ανήλικου πληθυσμού της Αϊτής, βιώνουν έντονη διατροφική ανασφάλεια.

Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και σε απαραίτητα φάρμακα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο υποσιτισμού και ασθενειών που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να προληφθούν.

Λιγότερο από το μισό των δομών υγείας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς λειτουργεί πλήρως, ενώ δύο από τα τρία μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες αυξάνονται, η ανταπόκριση παραμένει περιορισμένη λόγω σοβαρής έλλειψης χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα διατροφής της UNICEF, στο πλαίσιο της Ανθρωπιστικής Δράσης για τα Παιδιά, αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό της τάξης του 70%.

Από τις αρχές του έτους, η UNICEF και οι συνεργαζόμενοι φορείς της έχουν καταφέρει να βοηθήσουν πάνω από 4.600 παιδιά με σοβαρό οξύ υποσιτισμό, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 3,6% των 129.000 παιδιών που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επείγουσα φροντίδα για να σωθούν μέσα στο 2025.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Διεθνή / Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα
LIFO NEWSROOM