Στις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται για περιπτώσεις φαρμακοποιών που αναρτούν ψευδή αποτελέσματα rapid test αναφέρθηκε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.
Με αφορμή το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στον Έβρο, ο κ. Μπίνης προειδοποίησε ότι προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και ανακλήσεις αδειών λειτουργίας.
«Για τους φαρμακοποιούς ή άλλες παρόμοιες ειδικότητες που έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια, όσοι για 10, 20, 100 ευρώ σκέφτονται ότι μπορούν να παίζουν με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, οι ποινές θα φτάσουν εκτός από τις ποινικές κυρώσεις και σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο κ. Μπίνης εξήγησε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει δύο βασικές μεθόδους που επιτηρεί το σύστημα και ανιχνεύει ενδείξεις ανώμαλων μοτίβων. «Οι βάσεις των δεδομένων μας επιτρέπουν να δούμε απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμένων, περίεργες ώρες κατά τις οποίες καταχωρίζονται πράξεις και άλλες παραμέτρους», εξήγησε.
Στην υπόθεση του Έβρου, ανέφερε για παράδειγμα, το «καμπανάκι» ήταν ότι υπήρχαν πολλές καταχωρίσεις σε «περίεργες» ώρες. Όταν έκανε έρευνα η αστυνομία «ανακάλυψε το μοτίβο των εικονικών rapid test, προκειμένου ανεμβολίαστοι να πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να υφίστανται κυρώσεις», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στον Παλαμά Καρδίτσας- όπου αποκαλύφθηκε η υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών- ο κ. Μπίνης σημείωσε ότι ελέγχεται για παράδειγμα όταν «βλέπεις να συρρέουν άνθρωποι από μακρινούς ΤΚ, όταν δεν υπάρχουν πια ουρές για εμβολιασμούς».
Από την άλλη, ο κ. Μπίνης σημείωσε ότι για παράδειγμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί- μέσω της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και της ενιαίας αρχής πληρωμής- πόσοι έχουν την υποχρέωση προσκόμισης rapid test και πόσοι τελικά τα προσκομίζουν. «Αφενός θα κοπεί ο μισθός και μετά υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις», επεσήμανε για περιπτώσεις που δεν τηρούν αυτή την υποχρέωση.