Τουλάχιστον 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής από την φονική έκρηξη του ηφαιστείου Semeru στην Ιάβα της Ινδονησίας.
Δέκα άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB).
Το Semeru, το ψηλότερο βουνό στο νησί της Ιάβας, γέμισε από σύννεφα στάχτης και μαύρο καπνό το Σάββατο που σκέπασαν τα κοντινά χωριά στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας και έκαναν τους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή πανικόβλητοι.
Η έκρηξη διέκοψε την κυκλοφορία σε μία γέφυρα στρατηγικής σημασίας, που συνδέει δύο περιοχές στην κοντινή συνοικία Lumajang και κατέστρεψε κτίρια, όπως δήλωσαν οι αρχές.
Αξιωματούχος του BNPB Abdul Muhari ανέφερε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την έκρηξη, δύο από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί ενώ 98 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες. Στους 902 ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί ήταν εγκαύματα, σύμφωνα με τις αρχές.
Στην περιοχή Sumberwuluh, παχιά, γκρίζα στάχτη κάλυψε τα σπίτια, ενώ εθελοντές προσπάθησαν να απομακρύνουν τους οδηγούς των οχημάτων, που ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους κοντά στο Semeru, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
Ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι Metro TV ότι οι εκκενώσεις έχουν ανασταλεί λόγω του καυτού νέφους, που εμποδίζει τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης.
Την ίδια ώρα βαριά βράχια και το ζεστό ηφαιστειακό ίζημα που υπάρχει στην περιοχή περιορίζουν την κίνηση.
Ο Thoriqul Haq, τοπικός αξιωματούχος στο Lumajang, είπε νωρίτερα ότι κάποιοι ανθρακωρύχοι είχαν παγιδευτεί στα εργοτάξιά τους, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.
Το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε την Κυριακή ότι η έκρηξη δεν προκάλεσε διακοπή σε πτήσεις, αν και οι πιλότοι έχουν ειδοποιηθεί σχετικά προκειμένου να προσέξουν την τέφρα.
Το Semeru, με ύψος πάνω από 3.600 μέτρα είναι ένα από τα σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Τελευταία φορά εξερράγη τον Ιανουάριο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Την Ινδονησία διασχίζει το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια ιδιαίτερα σεισμικά ενεργή ζώνη, όπου συναντώνται διαφορετικές πλάκες στον φλοιό της γης και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σεισμών και ηφαιστείων.
Με πληροφορίες του Reuters