«Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε τα μικρά παιδιά, έχουμε ένα μέτρο πρόληψης» δήλωσε, μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά.
«Να σπεύσουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά μικρής ηλικίας όπως κάναμε με τους εφήβους», είπε η καθηγήτρια μιλώντας στην ΕΡΤ ενόψει του ανοίγματος, την ερχόμενη Παρασκευή, της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.
Σε ερώτηση από τι από τι εξαρτάται η απάντηση ενός παιδιάτρου όταν ο γονέας σπεύσει να αναρωτηθεί αν το παιδί του πρέπει να κάνει το εμβόλιο, η ίδια δήλωσε ότι οι περισσότεροι γιατροί της ειδικότητας αυτής θα είναι δεκτικοί, δεδομένου ότι «έχουν κουλτούρα εμβολιασμών».
«Ξέρουν τι θα πει εμβολιασμός. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες να ενημερώσουμε, με εξορμήσεις κλπ [...] Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιάτρων είναι έτοιμη να εμβολιάζει, αν δοθεί η ευκαιρία, και τα μικρότερα παιδιά», τόνισε.
Στο αν υπάρχει λόγος να μην εμβολιαστούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας η ειδικός σημείωσε πως «οι απόλυτες αντενδείξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, στις μικρές ηλικίες πραγματικά είναι ανύπαρκτες. Θα πρέπει δηλαδή το παιδί να έχει κάνει μια αναφυλακτική αντίδραση σε συστατικό του εμβολίου, που είναι απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, απαντώντας σε απορία τηλεθεάτριας, στο γιατί να εμβολιαστεί ένα παιδί δεδομένου ότι σε μικρή ηλικία δε συναντώνται βαριές νοσήσεις, επισήμανε ότι «δεν έχουμε βαριές νοσήσεις έχουμε όμως από τις αρχές του έτους νοσηλεύσει πάνω από 1.600 παιδιά ανά τη χώρα. Το 1% των κρουσμάτων νοσηλεύεται. Κάποια μπαίνουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
Αναφερθείσα στη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε εγκύους, σημείωσε ότι «δε νομίζω ότι έχουν κάποιο κίνδυνο για το μωρό. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι «είναι μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και οι οποίες μπορούν να πάρουν μονοκλωνικά στην Ελλάδα για να αποτραπεί η σοβαρή μόλυνση».