«Περήφανη μέρα» για τα δικαιώματα των τρανς: Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε ομόφωνα υπέρ του αυτοπροσδιορισμού ταυτότητας

«Περήφανη μέρα» για τα δικαιώματα των τρανς: Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε ομόφωνα υπέρ του αυτοπροσδιορισμού ταυτότητας Facebook Twitter
0

Μετά από τέσσερα χρόνια δημόσιων διαβουλεύσεων, η Νέα Ζηλανδία ενέκρινε ομοφώνως νομοσχέδιο περί αναγνώρισης ταυτότητας των τρανς ατόμων, ψηφίζοντας «υπέρ της συμπερίληψης και κατά των διακρίσεων». 


Το νομοσχέδιο για τον αυτοπροσδιορισμό ταυτότητας εισηχθη το 2018 και τελικά πέρασε στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο σήμερα, Πέμπτη κατά την τρίτη ανάγνωσή του. 

Το νομοσχέδιο αίρει την υποχρεωτικότητα ιατρικής παρέμβασης για την αλλαγή φύλου σε νομικά έγγραφα. Έτσι, οι Νεοζηλανδοί θα μπορούν, χωρίς να έχουν υποστεί ιατρική θεραπεία ή εγχείρηση, να προσδιορίσουν το φύλο με μόνη προϋπόθεση μια «υπεύθυνη δήλωση»

Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ σε 18 μήνες, δίνοντας το περιθώριο γνωμοδότηση από την κοινότητα LGBT+ ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, πώς θα μπορούν οι νέοι να έχουν πρόσβαση σ'αυτή και πως θα συμπεριληφθούν τα non binary άτομα και οι διαφορετικές κουλτούρες. 

«Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει πως όσοι χρειάζεται να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό γέννησής τους, μπορούν να το κάνουν, πως τα δικαστήρια δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν γι'αυτούς, πως ούτε οι γονείς έχουν αυτό το δικαίωμα, πως οι cis που δεν τους ξέρουν καν ούτε ενδιαφέρονται γι'αυτούς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα», αναφέρει η δρ Ελίζαμπεθ Κερεκέρε, βουλεύτρια του Πράσινου Κόμματος. 


Ωστόσο, η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι από τις αλλαγές αυτές εξαιρούνται πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. 

Η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Γιαν Τινέτι χαρακτήρισε την έγκριση του νομοσχεδίου «μια περήφανη μέρα για την ιστορία της χώρας» προσθέτοντας πως «το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης και κατά των διακρίσεων». 

Με πληροφορίες από PinkNews/Guardian

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Ελλάδα / Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Εποχή των σπηλαίων στην Ήπειρο, καθώς η Περιφέρεια αναθέτει σε υπάλληλο ένα έργο που μπορεί να γίνεται ακόμα και με ένα «κουμπί», μέσω κινητού τηλεφώνου 
LIFO NEWSROOM