Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μηχανικοί αεροδιαστημικής και οι νευροχειρουργοί δεν είναι απαραίτητα πιο έξυπνοι από τον γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια διεθνή ομάδα 329 μηχανικών αεροδιαστημικής και 72 νευροχειρουργών που ολοκλήρωσαν 12 εργασίες online χρησιμοποιώντας το Great British Intelligence Test (GBIT) από την πλατφόρμα Cognitron.
Παράλληλα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα εμπειρίας στην ειδικότητά τους.
Οι εργασίες εξέτασαν διάφορες πτυχές της γνώσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της λογικής, της μνήμης, της προσοχής και των ικανοτήτων επεξεργασίας συναισθημάτων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά που είχαν συγκεντρωθεί στο παρελθόν από περισσότερα από 18.000 μέλη της βρετανικής κοινότητας.
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εορταστική έκδοση του BMJ, αποκαλύπτουν ότι μόνο οι νευροχειρουργοί έδειξαν σημαντική διαφορά, με ταχύτερη ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων αλλά πιο αργή ανάκληση μνήμης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
«Η διαφορά στην ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων που επιδεικνύεται από τους νευροχειρουργούς μπορεί να προκύψει από τη γρήγορη φύση της νευροχειρουργικής, η οποία προσελκύει όσους έχουν προϋπάρχουσα όρεξη για γρήγορη επεξεργασία ή θα μπορούσε να είναι, αν και λιγότερο πιθανό, προϊόν εκπαίδευσης για ταχεία λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες καταστάσεις», σημείωσαν οι ερευνητές.
Είπαν ακόμα ότι η μελέτη διεξήχθη, εν μέρει, για να ξεκαθαρίσει το ερώτημα εάν ένα από τα επαγγέλματα είχε το πάνω χέρι πνευματικά.
Μία συζήτηση που προκάλεσε αντιδράσεις μετά το σκίτσο των Μίτσελ και Γουέμπ στο οποίο ένας μηχανικός της αεροδιαστημικής υποτιμά έναν νευροχειρουργό, λέγοντας σε ελεύθερη μετάφραση «Νευροχειρουργική... δεν είναι δα και αστροδιαστημική».
Ωστόσο, η ομάδα βρήκε λίγες διαφορές μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων των μηχανικών αεροδιαστημικής και των νευροεπιστημόνων.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πρώτοι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στην προσοχή και τη νοητική χειραγώγηση, ενώ οι νευροχειρουργοί σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στη σημασιολογική επίλυση προβλημάτων, όπως οι ορισμοί σπάνιων λέξεων.
«Ουσιαστικά αυτό που πιστεύουμε ότι δείχνει η έρευνα, είναι ότι ο καθένας έχει μια σειρά από δεξιότητες. Κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι σε κάποια πράγματα και κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι σε άλλα πράγματα, και είναι πολύ δύσκολο να είσαι ο καλύτερος σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Aswin Chari, ασκούμενος νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Great Ormond Street και συγγραφέας της μελέτης.
«Είναι επίσης πιθανό άλλα επαγγέλματα να αξίζουν να βρίσκονται σε αυτό το βάθρο και η μελλοντική δουλειά θα πρέπει να στοχεύει στον προσδιορισμό της πιο άξιας ομάδας», σημέιωσε.
Με πληροφορίες του Guardian