Οριόλ Μποχίγας: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη

Οριόλ Μποχίγας: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο αρχιτέκτονας Οριόλ Μποχίγας που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη. Ο Μποχίγας, έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον.

Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος που ίδρυσε την εταιρεία MBM Arquitectes, ήταν περισσότερο γνωστός για το έργο του που μεταμόρφωσε την πόλη της Βαρκελώνης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο βιώσιμη και επιτυχημένη αρχιτεκτονική παρέμβαση σε πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κορυφαίο έργο του Μποχίγας, η μεταμόρφωση της Βαρκελώνης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα αστικής ανάπλασης. Άλλες πόλεις προσπάθησαν να μιμηθούν το «Μοντέλο της Βαρκελώνης», συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου στις προετοιμασίες του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η Βαρκελώνη είχε αναπτυχθεί τυχαία στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποκόπηκε από τις παραλίες της με την κτίση βιομηχανικών κτιρίων. Οι παρεμβάσεις του Μποχίγας τις δεκαετίες 1980 και 1990 επανασύνδεσαν την πόλη με το παράλιο μέτωπό της και τη μετέτρεψαν σε μια ακμάζουσα σύγχρονη πόλη και τουριστική πρωτεύουσα.

Με το γραφείο του MBM Arquitectes, ο Μποχίγας σχεδίασε το χωριό αθλητών της Villa Olímpica, αντικαθιστώντας τη βιομηχανική τοποθεσία στην παραλία της Βαρκελώνης με αυτό που αργότερα θα γινόταν μια στεγασμένη αγορά και το Port Olímpic, ένα νέο λιμάνι για τη φιλοξενία των τουριστών. Τα ολυμπιακά έργα έγιναν σε όλη την Βαρκελώνη με νέους χώρους πρασίνου, μεγάλες οδικές αρτηρίες και βελτιώσεις σε γειτονιές που διήρκεσαν περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνεχίζοντας το έργο που είχε αρχίσει ο Μποχίγας το 1980, ως εκπρόσωπος πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, άσκησε κάθε πίεση για τη μεταμόρφωση της πόλης.

Υπήρξε δια βίου υποστηρικτής της νεωτερικότητας, επιχειρηματολογώντας ήδη από το 1950 για μια απομάκρυνση από τη νεοκλασική και μνημειακή αρχιτεκτονική που ευνοούσε ο εθνικιστής δικτάτορας της Ισπανίας, Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε μέχρι το 1975. Μετά την αποφοίτησή του από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης, ενώθηκε με άλλα παρόμοια μυαλά στη δημιουργία του Grupo R, για να υποστηρίξει τη μοντέρνα και ορθολογιστική αρχιτεκτονική στην πόλη.

Αργότερα, έγινε καθηγητής στο Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona και εξελέγη διευθυντής του το 1977 και συνίδρυσε το MBM με τον Josep Martorell και τον David Mackay. Το 1999,  το RIBA, το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο για την Αρχιτεκτονική απονεμήθηκε στη Βαρκελώνη–τη μόνη φορά που επελέγη μια πόλη και όχι ένα άτομο ή στούντιο– και ξεχώρισε τον Μποχίγας ως ένα από τα πέντε βασικά άτομα πίσω από τα έργα.

Ανάμεσα στα άλλα γνωστά έργα του Μποχίγας είναι το Pavilion of the Future στην Παγκόσμια Έκθεση στη Σεβίλλη το 1992 και το Design Museum της Βαρκελώνης.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

Πολιτισμός / «Animal»: Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX η ταινία της Σοφίας Εξάρχου

Η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
LIFO NEWSROOM
Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Πολιτισμός / Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Τιάγκο Ροντρίγκες, Μπενχαμίν Λαμπατούτ, Γιώργος Κουτλής, Μάριο Μπανούσι: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στον εντυπωσιακό προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2024-25.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2024-25

Πολιτισμός / 17 νέες παραγωγές και 2 επαναλήψεις: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-25

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
lee

Πολιτισμός / H Κέιτ Γουίνσλετ, η Χάλι Μπέρι και η «Πλεξούδα» από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών έρχεται για να προλάβει τις τελευταίες μέρες των θερινών κινηματογράφων, λίγο πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στις χειμερινές αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η περιορισμένη κινηματογραφική προβολή θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση της συναυλίας από το Ντουρμπάν, στη Νότια Αφρική
LIFO NEWSROOM