Η επιδημία στην Ευρώπη μετά από 11 εβδομάδες επιδείνωσης έδειξε τα πρώτα σημάδια υποχώρησης σημείωσε κατά την τακτική ενημέρωση ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, καταγράφηκε μείωση κατά 4% στις διαγνώσεις και πτώση της τάξης του 1% στους θανάτους.
Εμφανίζονται τα πρώτα σαφή σημεία κάμψης της πανδημίας, καθώς «από τις 47 χώρες, μόλις οι 14 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης».
Στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε σημαντική βελτίωση για τρίτη συναπτή εβδομάδα.
Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν περίπου 13-14% λιγότερες διαγνώσεις από την περασμένη εβδομάδα καθώς και σταθεροποίηση του αριθμού των θανάτων.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει αυξημένη, κατά τον κ. Μαγιορκίνη, αλλά με τάσεις αποσυμπίεσης.
Συγκεκριμένα:
- Οαριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε σταθεροποίηση
- Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 16%
- Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.
Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος.
Όπως είπε, ο αριθμός των θανάτων στην Νότια Αφρική αποτελεί ένδειξη «ηπιότερης νόσου».
«Βάσει των πρώιμων αυτών στοιχείων, να μην υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους. Η έλευση του στελέχους θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα» πρόσθεσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων.