Τον κώδωνα του κινδύνου για πλήρη κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής κρούουν επιστήμονες, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.
Τα αποκαρδιωτικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά την ενημέρωση Τύπου στην ετήσια συνάντηση του American Geophysical Union (AGU).
Πρόκειται για τον παγετώνα Thwaites στη δυτική Ανταρκτική, ο οποίος, όπως αναφέρει το Livescience, είναι ο πιο πλατύς στον πλανήτη, με πλάτος 120 χιλιόμετρα, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800 - 1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούντσεν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Thwaites είναι γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (Doomsday Glacier), καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική. Αυτή η «Αποκάλυψη», όπως προκύπτει από τα στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ίσως έρθει τελικά νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν.
And now . . .
— Michael Matheson (@Dadmatho) December 19, 2021
Thwaites Glacier is opening up giant fissures and will collapse in 3-5 years or less.
It's about the size of Britain and makes Larsen B look like a tooth pick at 100X larger.
The "Doomsday Glacier"
Sea level increase of half a metre + many more effects.
Hello ALP pic.twitter.com/s95fUotN3v
Η παρακολούθηση του Thwaites είχε δείξει ότι ο παγετώνας αλλάζει πιο δραματικά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα ωκεανού και πάγου στην Ανταρκτική, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο «παγετώνας της Αποκάλυψης» έχει ήδη χάσει 900 δισ. τόνους πάγου από το 2000 ενώ η ετήσια απώλεια πάγου του διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια.
Antarctica’s Thwaites Glacier is known as the “Doomsday Glacier” because its collapse could trigger a massive sea level rise.
— Pattrn (@pattrn) December 14, 2021
Now scientists are warning of dramatic changes in Thwaites, starting with its ice shelf. pic.twitter.com/Hw5j3xbajM
Πάνω από 100 επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται σε οκτώ ερευνητικά προγράμματα, παρακολουθώντας τον παγετώνα, η μεταβολή του οποίου είναι τόσο γρήγορη που θα μπορούσε να επηρεάσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.
Με πληροφορίες από Livescience