Χατζηχριστοδούλου: Αναμένονται έως και 10.000 κρούσματα ημερησίως

Κόσμος περπατά σε δρόμο στην Αθήνα Facebook Twitter
AP Photo/Yorgos Karahalis
0

Την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας βλέπει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι τα κρούσματα της Όμικρον είναι «πολύ περισσότερα. Εμείς μόνο αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε ύποπτα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με pcr, ειδική για την μετάλλαξη Όμικρον, δηλαδή έχουμε συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο όπου κάναμε μια συνεργασία με τα λύματα αρχικά και ανταλλάξαμε, τους δώσαμε εμείς κλινικό δείγμα, μας έδωσαν αυτοί τεχνογνωσία, για τα λύματα και ξέρετε η Θεσσαλονίκη απομόνωσε στα λύματα τον ιό, εμείς δεν τον έχουμε απομονώσει (μιλώντας για την Λάρισα)».

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις για πάνω από 10.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον μετά το Φώτα, ο καντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγεία τονίζει ότι: «Αυτά που έχουμε τώρα, η πλειονότητα συνδέεται με ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτά που έχουμε εμείς 3 στα 5 συνδέονται με ταξίδι γι΄αυτό και βάλαμε το μέτρο του ελέγχου 2 με 4 μέρες μετά την είσοδο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κάνω έκκληση επειδή θα έρθουν πολλοί φοιτητές τώρα, ήρθανε, παράκληση να παραμείνουν στο σπίτι, απομονωμένοι. Δύο τεστ δεύτερη και τέταρτη μέρα. Και να άρχισε να κυκλοφορεί στη χώρα μας ο ιός δεν θέλουμε νέες εισαγωγές, αν έχουμε πάρα πολλές εισαγωγές θα έχουμε και πάρα πολλά κρούσματα»,

Η εκτίμηση του καθηγητή είναι ότι η Όμικρον θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα αρχίσει να αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων. «Θα είμαστε εκεί γύρω και παραπάνω», είπε αναφορικά με το σχόλιο του παρουσιαστή Νίκου Στραβελάκη για 10.000 κρούσματα.

«Ο ιός σίγουρα μεταδίδεται γρήγορα. Διάβασα σήμερα μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση και συνέκρινε τη Βήτα με την Δέλτα, η Δέλτα είχε δύο φορές μεγαλύτερη ενδοοικογενειακή σε εμβολιασμένους. Η Όμικρον  έχει 2 φορές μεγαλύτερη της Δέλτα σε εμβολιασμένους με δύο δόσεις. Το ευχάριστο είναι ότι η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει καλά για ένα αρκετό διάστημα και από την Όμικρον.  Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν», ανέφερε. 
Αυτό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα με τη καινούργια μετάλλαξη όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, σε κάποια φάση θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Το ευτύχημα για τους εμβολιασμένους είναι ότι θα προστατευτούμε από νοσηλεία», είπε.

«Θέλω πάλι να μην είμαι πολύ καθησυχαστικός όσον αφορά την Όμικρον. Ακούστηκε προηγουμένως ότι τα καλά νέα είναι όντως ότι φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου, θα έλεγα κυμαίνεται από 50%, ίσως και μεγαλύτερο, αλλά προσέξτε αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα σε νοσηλείες θα είναι το ίδιο».
«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Κάνω μια έκκληση αυτές οι μέρες που είναι γιορτινές να προσέχουμε, να τηρήσουμε μέτρα. Ξεκινάμε με μάσκα, καθολική χρήση της, θέλουμε όπου συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις αν γίνεται να πάμε με τεστ. Έδωσε τη δυνατότητα η κυβέρνηση στα self test, να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά ακόμα και παραπάνω. Γιατί να εκθέσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους σε κίνδυνο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο «χώρος διασκέδασης είναι χώρος υπερμετάδοσης»

Για τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι ο «χώρος διασκέδασης είναι χώρος υπερμετάδοσης. Αυτό είναι γεγονός». «Τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα και θα μας αποδώσουν και θα πάρουμε μέτρα. Θα είναι μειωμένο ωράριο, ανάλογα με την κατάσταση ή θα κλείσουν και τελείως», είπε.

«Μπορούν να κλείσουν τελείως τα κέντρα διασκέδασης;», ρώτησε ο Νίκος Στραβελάκης με τον καθηγητή να απαντά: «Γιατί όχι; Σε άλλες χώρες κλείσανε». 

«Το βλέπω πιθανό, εάν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα και έχουμε πολλά κρούσματα, είναι μία από τις πιθανότητες και πιστεύω η κυβέρνηση θα το εξετάσει. Το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας παρά να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Χατζηχριστοδούλου δήλωσε ότι θα δουν ξανά το πρωτόκολλο. «Από την άλλη εβδομάδα, έχουμε πάρει, το έχει συζητήσει η Επιτροπή για τα σχολεία να το δούμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι ελπιδοφόρο ότι ξεκίνησαν να κάνουν και τα παιδιά 5 έως 11 εμβόλια, ότι σημαντικό κομμάτι και των μεγαλύτερων παιδιών εμβολιάστηκαν. Ελπίζουμε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών».

Αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown είπε: «Το χρησιμοποιήσαμε μια φορά ήταν και επιτυχημένο. Αν δείτε τα επόμενα lockdown είχαν λιγότερη επιτυχία γιατί υπήρχε η κούραση του κόσμου, η οποία είναι διεθνώς αποδεκτή. Δεν μπορείς αυτό το μέτρο να το εφαρμόζεις συνέχεια και υπάρχουν σήμερα άλλοι τρόποι και άλλα μέτρα με το ίδιο αποτέλεσμα». «Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι η σωστή λύση σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM