Ο εκδοτικός οίκος HarperCollins ζήτησε συγγνώμη από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, για βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρυσι και αφορούσε τις σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Ρώσους ολιγάρχες.
Η «συγγνώμη» του βρετανικού τμήματος της εταιρείας ήρθε έπειτα από τον διακανονισμό με τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος είχε κάνει μήνυση για δυσφήμηση.
Στο «Putin’s People» η συγγραφέας Κάθριν Μπέλτον- ρεπόρτερ ερευνήτρια του Reuters- έγραφε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στον Αμπράμοβιτς να αγοράσει την Τσέλσι. Το βιβλίο περιελάμβανε άρνηση του δισεκατομμυριούχου, που ανέφερε ότι η απόκτηση της αγγλικής ομάδας το 2003 δεν έγινε με τις οδηγίες οποιουδήποτε.
Ο εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε ότι οι νέες εκδόσεις θα έχουν μια «πιο λεπτομερή εξήγηση» των κινήτρων του Αμπράμοβιτς.
Επίσης, η HarperCollins αναγνώρισε ότι ο ισχυρισμός στο βιβλίο ήταν βασισμένος στις δηλώσεις δύο ατόμων που δεν κατονομάζονται και του Σεςργκέι Πουγκάτσεφ, ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου που ήταν παλιότερα στον στενό κύκλο του Πούτιν, αλλά πλέον ζει στην εξορία.
Σε ανακοίνωση ο εκδοτικός οίκος και η Μπέλτον ζήτησαν συγγνώμη για «πτυχές του βιβλίου» που δεν ήταν «όσο σαφείς θα θέλαμε να είχαν υπάρξει». Όμως, σε ανάρτηση στο Twitter η συγγραφέας επεσήμανε ότι δεν υπήρξε παραδοχή ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός πως ο Αμπράμοβνιτς αγόρασε την Τσέλσι με εντολές του Πούτιν.
«Ανυπομονώ για τις νέες εκδόσεις όταν θα είναι σαφές πόσο μικρές θα είναι οι όποιες τροποποιήσεις», έγραψε και κατηγόρησε την άλλη πλευρά ότι συνειδητά διαστρεβλώνει το περιεχόμενο του διακανονισμού, οι όροι του οποίου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν.
Το βιβλίο έχει λάβει ευρεία αναγνώριση- και έχει προκαλέσει διενέξεις- από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Η Washington Post το έχει χαρακτηρίσει μία «εξαιρετική περιγραφή της Ρωσίας του Πούτιν», στην οποία η Μπέλτον παρουσιάζει τη διαφθορά και την υποκρισία της προπαγάνδας του Ρώσου προέδρου. Η δημοσιογράφος είναι πρώην ανταποκρίτρια των Financial Times στη Μόσχα.
Αγωγές έχουν κάνει άλλοι τρεις Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και η Rosneft. Δικαστής στη Βρετανία έκρινε τον προηγούμενο μήνα ότι τα τρία από τα τέσσερα αποσπάσματα για τα οποία προσέφυγε η Rosneft δεν είναι δυσφημιστικά.
Η ίδια δικαστής, η Αμάντα Τιπλς, έκρινε ότι ο ισχυρισμός της Μπέλτον για την αγορά της Τσέλσι είχε δυσφημιστικό νόημα, επειδή οι αναγνώστες μπορεί να μείνουν με την εντύπωση ότι ήταν ένα εργαλείο για την επέκταση της ρωσικής επιρροής στη Βρετανία, σύμφωνα με το Reuters. Η απόφαση δεν περιελάμβανε κρίση για το αν ο ισχυρισμός είναι αληθής.
Με πληροφορίες από Washington Post