Άκρως μεταδοτική αποδεικνύεται πως είναι η μετάλλαξη Όμικρον, όπως άλλωστε είχαν καταδείξει μελέτες και υποστηρίξει επιστήμονες.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, στην Αττική η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ραγδαία. Η παραλλαγή που εντοπίστηκε στα λύματα του νομού, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών.
«Η μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη. Τα δεδομένα όσο συγκεντρώνονται περισσότερα και από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια σε αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», ανέφερε, εξάλλου, νωρίτερα σήμερα ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.
«Γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες ότι είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Το στέλεχος αυτό μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Μελέτες που έχει κάνει ο κ. Θωμαΐδης στα λύματα και θα ανακοινωθούν αύριο ότι όντως υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, το οποίο αντανακλά και αυτό που βλέπουμε καθημερινά. Επομένως, προσπαθούμε αυτές τις γιορτινές ημέρες όσο μπορούμε περισσότερο να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρο μας. Κάνουμε τα τεστ, όσο αυτά είναι αξιόπιστα, κρατάμε τις αποστάσεις, επικοινωνούμε με ανθρώπους που ξέρουμε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όταν έχουμε και το παραμικρό σύμπτωμα, περιμένουμε και δεν συναντάμε άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εκτόξευση κρουσμάτων»
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας» ανέφερε από την πλευρά του καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην Όμικρον, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Και η Όμικρον είναι ήδη εδώ. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά με την αναμνηστική δόση και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».
Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή ειδικών
Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.
Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Όπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα έχει ισχύ μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, ενώ από την επόμενη ημέρα αναμένεται η δεύτερη δέσμη μέτρων. Παρόλα αυτά, δεδομένης της κατάστασης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open.