Όταν η εταιρεία Foster + Partners παρουσίασε το Red Sea Project, ένα τουριστικό θέρετρο το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα νησί της Σαουδικής Αραβίας εντός της Ερυθράς Θάλασσας, όλοι ένοιαζαν ενθουσιασμένοι από το ονειρικό τοπίο που θα γινόταν πόλος έλξης για εκατομμυριούχους παραθεριστές και επισκέπτες.
Επί του παρόντος, το θέρετρο που ονομάζεται Ummahat AlShaykh Hotel 12, έχει προκαλέσει πολλά σχόλια με αποτέλεσμα το φιλόδοξο σχέδιο να αρχίσει να προκαλεί ανησυχία ακόμα και στους επενδυτές της Σαουδικής Αραβίας.
Το έργο αναπτύσσεται σε ένα αρχιπέλαγος 90 μη ανεπτυγμένων νησιών μεταξύ των πόλεων Umluj και Al Wajh στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας και πρόκειται να μετατραπεί σε αυτό που οι εμπνευστές του θεωρούν ως την «πιο φιλόδοξη τουριστική ανάπτυξη του κόσμου».
Η βιωσιμότητα όμως έχει και μια πτυχή που δεν αποκαλύφθηκε αλλά είναι σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Μπορεί οι εκατομμυριούχοι παραθεριστές να μην χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια αλλά θα φτάνουν με ακριβά αυτοκίνητα και θα προσγειώνονται με τα ιδιωτικά τους τζετ σε ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο που έχει κατασκευαστεί κοντά επιβαρύνοντας αφάνταστα ο παρθένο τοπίο.
Αν και λίγες λεπτομέρειες του τελικού σχεδιασμού έχουν δημοσιευτεί, οι μακέτες δείχνουν μια σειρά από εξοχικές κατοικίες με ξύλινη στέγη, εστιατόρια και χώρους καθιστικού σε όλο το νησί. Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από σουίτες που στηρίζονται σε ξύλινους πασσάλους πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι από έναν κυκλικό διάδρομο.
Η αρχιτεκτονική εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να βλάψει το περιβάλλον και δεν πρόκειται να διαταραχθεί η φυσική ομορφιά του τοπίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι το περιβάλλον θα «ωφεληθεί» από αυτού του είδους την ανάπτυξη με αυτή την μη επιζήμια προσέγγιση. «Αυτό μας οδήγησε σε όλο το σχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος, και αυτό είναι που συνεχίζουμε να προσπαθούμε» είπαν οι αρχιτέκτονες. Το έργο της Ερυθράς Θάλασσας στοχεύει να είναι «100 τοις εκατό ουδέτερο από άνθρακα». Θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι αρμόδιοι θα απαγορεύουν το πλαστικό μιας χρήσης και θα στοχεύουν να μην υπάρχουν απόβλητα από τα ξενοδοχεία που θα πηγαίνουν σε χωματερές.
Η βιωσιμότητα όμως έχει και μια πτυχή που δεν αποκαλύφθηκε αλλά είναι σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Μπορεί οι εκατομμυριούχοι παραθεριστές να μην χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια αλλά θα φτάνουν με ακριβά αυτοκίνητα και θα προσγειώνονται με τα ιδιωτικά τους τζετ σε ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο που έχει κατασκευαστεί κοντά επιβαρύνοντας αφάνταστα ο παρθένο τοπίο. Όλη αυτή η ομορφιά έχει μια δυσάρεστη όψη που δεν μπορεί πλέον να παραλειφθεί ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους.