Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται σήμερα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, λέγοντας πως στον απολογισμό θα ενσωματωθούν και τα θετικά self test που θα επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.
«Σας είχα πει από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ότι θα δούμε μετά τις 10 του μηνός αύξηση στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Ήδη, οι θάνατοι έχουμε συνηθίσει να είναι πάνω από 60 και εχθές ήταν πάνω από 80 νομίζω και είχαμε πει ότι θα αρχίσουν σιγά-σιγά και οι αυξήσεις στις Μονάδες. Ήδη από τα 615 της περασμένης εβδομάδας, κάποια ημέρα, έχουμε φτάσει στο 654. Έχουμε 40 διασωληνωμένους επιπλέον», είπε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τα χθεσινά κρούσματα δεν τα λαμβάνουμε υπόψιν μας γιατί έρχονται από μία ημέρα που παραδοσιακά δίνει χαμηλά νούμερα. Σήμερα, εάν ενσωματωθούν και τα 15.000 παιδιά που βρέθηκαν θετικά, τα οποία θα επιβεβαιωθούν με rapid, θα προστεθούν σήμερα στα πολλά τεστ που θα γίνουν και ενδεχομένως σήμερα να έχουμε ένα νέο νούμερο ρεκόρ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το εάν θα ξεπεράσουμε τα 50.000 κρούσματα, ο κ Τζανάκης δήλωσε: «Εάν κάνουν 600.000 τεστ και πάνω, ναι θα ξεπεράσουμε τις 50.000 κατά πάσα πιθανότητα. Εξαρτάται πάρα πολύ από τον δείκτη θετικότητας, αυτή τη στιγμή παίζει μεταξύ 8 και 9. Εάν πάει στο 9 και γίνουν 600.000 τεστ, θα έχουμε 52.000 με 54.000. Εάν η θετικότητα είναι στο 8,5 ή στο 8, μπορεί να έχουμε κάτω από 50.000».
Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.
Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι δύσκολη η εκτίμηση ενός αριθμού κρουσμάτων ως σύνολο για τον Ιανουάριο. Ωστόσο, έχοντας ως βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο που βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί, κάτι που χαρακτήρισε ως δύσκολο λέγοντας ότι «μάλλον θα πάμε παραπάνω», ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 κρούσματα έως το τέλος Ιανουαρίου.
Επικαλούμενος αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650, που ανάλογα με τον αριθμό των εξιτηρίων θα κυμανθεί και ο αριθμός των νοσηλευομένων.
«Δυστυχώς με την Όμικρον είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα περάσουν βαριά την νόσο και θα νοσηλευτούν θα είναι κατά κανόνα σε ένα ποσοστό άνω του 90% ανεμβολίαστοι», είπε ο καθηγητής.
Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών. «Δεν έχω καταλάβει, εν πάση περιπτώσει δεν έχει αποδειχθεί ότι η μουσική δημιουργεί πρόβλημα. Υπάρχει μία σκέψη θεωρητική ότι όταν παίζει μουσική, μιλάς δυνατά επομένως εκτοξεύεις περισσότερα σταγονίδια και υπάρχει έτσι ένα περιθώριο να αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Αυτή ήταν μια θεωρητική σκέψη, ποτέ δεν έχει αποδειχθεί επί του πεδίου. Έχω την αίσθηση λίγο χαμηλή μουσική, όταν τρως, όταν είσαι έξω, θα βοηθήσει και την ψυχολογία και δεν θα επιβαρύνει πολύ το θέμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.