Η αστυνομία στην πολιτεία Πάρα του Αμαζονίου στη Βραζιλία ερευνά τη δολοφονία τριών μελών της ίδιας οικογένειας που πυροβολήθηκαν στο σπίτι τους, δίπλα στο ποτάμι όπου είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην εκτροφή χελώνων.
Οι δολοφονίες έγιναν στο νησί Cachoeira da Mucura, στις όχθες του ποταμού Xingu και τα περιφερειακά μέσα ανέφεραν ότι νεκροί είναι οι José Gomes, η σύζυγός του Márcia Nunes Lisboa και η έφηβη κόρη τους, Joane Nunes Lisboa.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε στον Guardian ότι δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της δολοφονίας.
Ο José Carlos Rodrigues, ο αρχηγός της αστυνομίας που ηγείται της έρευνας, είπε στην εφημερίδα Diário do Pará ότι τα εγκλήματα έχουν συγκλονίσει την πόλη.
Την ίδια ώρα στα social media, περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θρηνούν την απώλεια της οικογένειας.
«Δούλεψαν για τη ζωή στο ποτάμι, για τη ζωή στη στεριά και για τη ζωή γενικά. Και τους σκότωσαν, τους αφαίρεσαν τη ζωή πυροβολώντας τους», έγραψε η Marina Silva, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, σε ανάρτησή της στο Twitter.
Τα πτώματα βρέθηκαν με έντονα τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης την Κυριακή έξω από το σπίτι της οικογένειας.
«Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πρέπει να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία της Βραζιλίας.
«Το κράτος της Βραζιλίας έχει την υποχρέωση να ενεργήσει για να περιορίσει το κύμα βίας και τον κύκλο της ατιμωρησίας που διαιωνίζονται στην περιοχή του Αμαζονίου και σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια».
Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον τόπο του εγκλήματος, ένα από τα πτώματα φαίνεται επιπλέει στο ποτάμι, ένα άλλο είναι πεσμένο στις όχθες του και ένα τρίτο, ξυπόλητο σε μια λακκούβα.
Τα πτώματα ανακάλυψε ο γιος της οικογένειας.
Ο Gomez και η οικογένειά του είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην εκτροφή χιλιάδων μωρών χελώνας, τα οποία άφηναν στο ποτάμι μια φορά το χρόνο, μερικές φορές με τη βοήθεια γειτόνων ή ντόπιων.
Σε απομονωμένες αυτόχθονες και παραποτάμιες κοινότητες του Αμαζονίου της Βραζιλίας, η κατανάλωση χελωνών είναι συνηθισμένη και τα έργα αυτά ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού.
Σε ένα βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Diário do Pará, τον Δεκέμβριο, ο Gomes απελευθερώνει δεκάδες μωρά στο ποτάμι, εξηγώντας πώς η οικογένεια έκανε αυτή τη δουλειά για 20 χρόνια.
Η Βραζιλία κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας ως η πιο θανατηφόρα χώρα για τους υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος το 2020, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι από τη ΜΚΟ Global Witness.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των 20 δολοφονιών που καταγράφηκαν συνέβησαν στις εννέα πολιτείες του Αμαζονίου της Βραζιλίας.
Τέτοιες δολοφονίες μένουν ως επί το πλείστον ατιμώρητες, διαιωνίζοντας έναν κύκλο βίας και ατιμωρησίας.
Η Πάρα, η οποία έχει έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες πολιτείες της Βραζιλίας για τους υπερασπιστές γης, με λιγότερο από το 5% των δολοφονιών λόγω εδαφικών συγκρούσεων να καταλήγουν στα δικαστήρια, σύμφωνα με την Επιτροπή Ποιμενικής Γης της Βραζιλίας, μια υπηρεσία παρακολούθησης της βίας για τη γη.
Ενώ οι δολοφονίες υπερασπιστών της γης και του περιβάλλοντος στη Βραζιλία έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους το 2017, όταν η Global Witness κατέγραψε 57 δολοφονίες, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι υπεύθυνος για μια δραματική αύξηση της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η συγκεκριμένη περιοχή, όπου έγιναν οι δολοφονίες το São Félix do Xingu είναι σταθερά στην κορυφή των πιο αποψιλωμένων δήμων της Βραζιλίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Με πληροφορίες του Guardian