Ο Μπρέιβικ είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από 10 χρόνια, κατέθεσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί

Ο Μπρέιβικ είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από 10 χρόνια, κατέθεσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ- που ζητά να αποφυλακιστεί υπό όρους δέκα χρόνια αφότου σκότωσε 77 ανθρώπους- εξακολουθεί να είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από μία δεκαετία, δήλωσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί στη φυλακή. 

Ο 42χρονος Νορβηγός ακροδεξιός, που το 2012 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με δυνατότητα παράτασης της κράτησής του, έχει ζητήσει να αποφυλακιστεί, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποκηρύξει τη βία.

«Εκτιμώ ότι η διάγνωση του Μπρέιβικ είναι ίδια με αυτή που είχα κάνει», κατέθεσε στο δικαστήριο η ψυχίατρος Ράντι Ρόσενκβιστ, κατά τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας. «Ο κίνδυνος να διαπράξει στο μέλλον βίαιες ενέργειες δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και το 2013, όταν έκανα την πρώτη μου αξιολόγηση», συμπλήρωσε. 

Ο Μπρέιβικ, σύμφωνα με την ψυχίατρο, πάσχει από προβλήματα προσωπικότητας και η ίδια τον έχει χαρακτηρίσει «αντικοινωνικό, ναρκισσιστή και υποκριτή». 

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Μπρέιβικ πυροδότησε βόμβα κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια δολοφόνησε άλλους 69 ανθρώπους, οι περισσότεροι έφηβοι, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια. 

Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του, τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.

Η μαρτυρία της Ρόσενκβιστ, της μοναδικής ψυχιάτρου που θα καταθέσει στη διάρκεια της διαδικασίας, θεωρείται κεντρικής σημασίας προκειμένου οι δικαστές να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν την αποφυλάκισή του.

Ο Μπρέιβικ, που γενικά παρακολουθεί απαθής τη διαδικασία, απλά κούνησε το κεφάλι του μερικές φορές ακούγοντας την κατάθεση της ψυχιάτρου. Ο ίδιος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής του, λέγοντας ότι τον αντιμετωπίζουν «σαν ζώο», καθώς δεν έχει αρκετή επαφή με τον έξω κόσμο.

Στη φυλακή έχει στη διάθεσή του τρία κελιά, μια τηλεόραση με DVD, κονσόλα για παιχνίδια και μια γραφομηχανή. Το 2016 δικαιώθηκε όταν κατηγόρησε το κράτος για «απάνθρωπη» και «ταπεινωτική» μεταχείριση, επειδή δεν του επέτρεπαν να έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους, απόφαση που αναιρέθηκε στο Εφετείο.

Τι είπε στο δικαστήριο

Χθες, Τρίτη, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου κρατώντας χαρτοφύλακα όπου ήταν γραμμένη στα αγγλικά η φράση «Σταματήστε τη γενοκτονία των λευκών εθνών μας» και χαιρέτισε ναζιστικά τους τρεις δικαστές.

Ο Μπρέιβικ είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν από 10 χρόνια, κατέθεσε η ψυχίατρος που τον παρακολουθεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA

Στη μακροσκελή τοποθέτησή του υποστήριξε ότι δεν ήταν παρά μόνο ένας απλός «φαντάρος» του νεοναζιστικού κινήματος «Αίμα και Τιμή», στο οποίο επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η μοναδική δική του ευθύνη, υποστήριξε, είναι ότι αφέθηκε να ριζοσπαστικοποιηθεί. Δίνοντας «τον λόγο της τιμής του» ότι η βία, σε ό,τι τον αφορά, ανήκει στο παρελθόν, είπε ότι θέλει να συνεχίσει τη μάχη του για τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά με ειρηνικά μέσα. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αποκηρύξει κάθε πολιτική δέσμευση, αν του ζητηθεί από το δικαστήριο.

«Κάποιος που έχει δικαστεί για μια τέτοια εγκληματική ενέργεια δεν μπορεί ποτέ να εγγυηθεί ότι δεν θα την επαναλάβει, διότι αυτό εξαρτάται από την κοινωνία, αν θα του δώσει ή όχι την ευκαιρία», απάντησε όταν οι δικαστές τον ρώτησαν αν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι πλέον, όπως ισχυρίζεται, ένας βίαιος μαχητής.

«Μπορώ να σας δώσω τον λόγο της τιμής μου ότι θα εγκαταλείψω το βασίλειο της Νορβηγίας αν αφεθώ ελεύθερος», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM