Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Stoere χαρακτήρισε «σοβαρές» και «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που φιλοξένησε η χώρα του αυτή την εβδομάδα μεταξύ των Ταλιμπάν και διπλωματών της Δύσης, σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν.
Οι τριήμερες συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες εν μέσω διαμαρτυριών και επικρίσεων, ιδιαίτερα από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, για την απόφαση της Νορβηγίας να φιλοξενήσει τους Ταλιμπάν.
Ο Gahr Stoere είπε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι οι συναντήσεις δεν ισοδυναμούν με νομιμοποίηση της κυβέρνησης της σκληροπυρηνικής ομάδας στην Καμπούλ.
Ήταν, όπως είπε «ένα πρώτο βήμα» στην αντιμετώπιση των de facto αφγανικών αρχών για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη χώρα αυτή.
«Δεν πρόκειται για πράξη αναγνώρισης. Είναι ένα απλό πλαίσιο για να τους απευθυνθούμε, περνώντας ξεκάθαρα μηνύματα στους Ταλιμπάν και επίσης απαριθμώντας (διεθνείς) προσδοκίες και ακούγοντας αυτά που έχουν να μας πουν», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
«Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα μέτρο που καθιστά δυνατό να λογοδοτήσουν όσοι έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν».
Αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Amir Khan Muttaqi, συναντήθηκαν με μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, την Κυριακή, ενώ ακολούθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πολυμερείς συνομιλίες με διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Έθνη και την οικοδέσποινα Νορβηγία.
Οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών, που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο έξω από το Όσλο, φέρεται να κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τις Αφγανές γυναίκες κ.λπ
Ο Gahr Stoere αναγνώρισε ότι η φιλοξενία της ισλαμιστικής ομάδας ήταν μια πρόκληση για την κυβέρνησή του.
«Είναι επίσης κάτι που είναι ανησυχητικό για πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών και εγώ, αλλά η εναλλακτική λύση, δηλαδή 1 εκατομμύριο παιδιά να κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, ο μισός πληθυσμός να έχει ανάγκη από βοήθεια, το 90% να είναι πραγματικά χωρίς καμία εργασία, δεν είναι επιλογή», τόνισε.
«Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να δούμε τα κορίτσια πίσω στο σχολείο τον Μάρτιο. Θέλουμε να δούμε την ανθρωπιστική πρόσβαση ανεμπόδιστη» τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Muttaqi χαρακτήρισε από την πλευρά του επιτυχείς τις συνομιλίες.
«Είναι ένα επίτευγμα από μόνο του το γεγονός ότι η Νορβηγία που μας παρέχει αυτή την ευκαιρία, να μοιραστούμε τη σκηνή με τον κόσμο», είπε ο Muttaqi.
«Από αυτές τις συναντήσεις, είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε υποστήριξη για τους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της υγείας και της εκπαίδευσης του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου καθώς κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα ξένα στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη χώρα αργότερα τον ίδιο μήνα, τερματίζοντας μια 20ετή κατοχή.
Η αλλαγή στην εξουσία διέκοψε αμέσως τη διεθνή βοήθεια για το Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ εμπόδισαν την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε ξένα περιουσιακά στοιχεία περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Ταλιμπάν απαιτούν την αποδέσμευση αυτών των funds, που έχουν παγώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για αυτό.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατάφεραν να παράσχουν κάποια ρευστότητα και επέτρεψαν στη διοίκηση των Ταλιμπάν να πληρώσουν για τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ποσό αυτό των 9,5 δισ. δολ. παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι διεθνείς χορηγοί προέτρεψαν τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά αυτά των γυναικών, ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση περισσότερης οικονομικής βοήθειας, κάτι που η ομάδα δεν έχει κάνει.
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στο Αφγανιστάν, Tomas Niklasson, έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Muttaqi ότι «υπογράμμισε την ανάγκη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να είναι προσβάσιμα για αγόρια και κορίτσια σε όλη τη χώρα όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά τον Μάρτιο». Το νέο εκπαιδευτικό έτος στο Αφγανιστάν ξεκινά στα μέσα Μαρτίου.
Ενώ οι Ταλιμπάν επέτρεψαν στα αγόρια να ξαναρχίσουν τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο, τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια παρέμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα και δεν επιτράπηκε σε αρκετές κυβερνητικές υπαλλήλους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα, όπου θα προεδρεύσει και ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η ειδική αντιπρόσωπός του για το Αφγανιστάν, Ντέμπορα Λάιονς και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσουν το Συμβούλιο.
Με πληροφορίες του Reutrers/VOAWNews/TRT