Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για προσωπικές κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος, στην περίπτωση που ο Ρώσος ομόλογός του εισβάλλει Ουκρανία.
Η σπάνια απειλή για τέτοιου είδους κυρώσεις ήρθε καθώς το ΝΑΤΟ έθεσε δυνάμεις σε ετοιμότητα, ενισχύοντας την παρουσία του την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία επιτεθεί, είπε ο Τζο Μπάιντεν, θα είναι η «μεγαλύτερη εισβολή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» και θα «άλλαζε τον κόσμο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει άμεσες κυρώσεις στον Πούτιν σε μια σειρά μέτρων που εκπονούνται.
«Ναι. Θα το έβλεπα αυτό», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη στόχευση του Πούτιν, τον οποίο οι αντίπαλοι κατηγορούν εδώ και καιρό ότι κατέχει τεράστιο κρυφό πλούτο.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση και λέει ότι η κρίση οφείλεται στις ενέργειες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Απαιτεί δε, εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος. Η Μόσχα βλέπει την πρώην σοβιετική δημοκρατία ως ρυθμιστή μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.
Εντωμεταξύ οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση των εντάσεων συνεχίζονται, με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία να αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι σήμερα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι είχαν διαπραγματευτεί με παγκόσμιους προμηθευτές αερίου και ήταν βέβαιοι ότι η Ευρώπη δεν θα υποφέρει από ξαφνική απώλεια ενέργειας για θέρμανση στη μέση του χειμώνα.
«Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα τον χειμώνα και την άνοιξη, είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να διασφαλίσουμε εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν τη σημαντική πλειοψηφία του πιθανού ελλείμματος (από τη Ρωσία)», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Η προετοιμασία για παραδόσεις φυσικού αερίου αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για να δείξουν ένα ενιαίο και συνεκτικό μέτωπο απέναντι στον Πούτιν.
Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και είπε στους βουλευτές ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να πειστεί το Βερολίνο και άλλοι να προχωρήσουν περαιτέρω.
Δήλωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν πρόθυμο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη στην περίπτωση που η Ουκρανία δεχόταν επίθεση.
Τα σχόλιά του ακολούθησαν της συνάντησης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, χθες στο Βερολίνο, για να συντονίσουν τις θέσεις τους μετά από αναφορές για ρήξεις μεταξύ των συμμάχων.
Ο Μακρόν είπε ότι επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν την Παρασκευή για να «διευκρινίσει» τη ρωσική θέση. Πρόσθεσε, ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά «Εάν υπάρξει επιθετικότητα, θα υπάρξουν αντίποινα και το κόστος θα είναι πολύ υψηλό».
Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια νέα σειρά ασκήσεων με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα και εντός της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά και μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά, αντιαεροπορικά συστήματα και πλοία από τους στόλους της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι Ουκρανοί ηγέτες κάνουν έκκληση για ηρεμία, με τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov να λέει στο κοινοβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει εισβολή. «Μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να ετοιμάσετε βαλίτσες» σημείωσε.
Υπενθυμίζεται δε, ότι η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, από περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε 50, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι σχεδόν όλα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα εάν ο αγωγός κοπεί σκόπιμα ή ως αποτέλεσμα σύγκρουσης.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι ετοιμάζουν περιορισμούς στις εξαγωγές στη Ρωσία, σε λογισμικό και υλικό υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν τις ρωσικές φιλοδοξίες στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, των λέιζερ και της ευαίσθητης ναυτιλιακής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των κβαντικών υπολογιστών.
«Όταν επιλέγουμε αυτούς τους τομείς, είναι αρκετά σκόπιμο», είπε ένας αξιωματούχος. «Αυτοί είναι τομείς που ο ίδιος ο Πούτιν έχει υπερασπιστεί, ως ο δρόμος προς τα εμπρός για τη Ρωσία, για να διαφοροποιήσει την οικονομία της πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Και έτσι αυτό θα οδηγούσε σε ατροφία της παραγωγικής ικανότητας της Ρωσίας με την πάροδο του χρόνου».
Εν τω μεταξύ, επιταχύνθηκε και η ροή όπλων προς την Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε εκατοντάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin είχε φτάσει στο Κίεβο ενώ ένα ακόμα φορτίο είναι έτοιμο να μεταφερθεί από την Εσθονία.
«Σε ό,τι αφορά στους Javelins, αυτό έχει αποφασιστεί και έχουμε την έγκριση από τις ΗΠΑ, επομένως είναι θέμα χρόνου πότε θα τους στείλουμε», είπε ένας Εσθονός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα σταλούν «το συντομότερο δυνατό.»
Η κυβέρνηση της Εσθονίας σκοπεύει επίσης να στείλει πυροβόλα όπλα στην Ουκρανία, αλλά περιμένει την έγκριση από τη Γερμανία, απ' όπου προέρχονταν τα όπλα, και από τη Φινλανδία, η οποία προμηθεύει μερικά από τα όπλα στην Εσθονία.
Η Λετονία και η Λιθουανία προμηθεύουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους και σαξονικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και η Τουρκία έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
Με πληροφορίες του Guardian