Το Μεξικό θα μπορούσε να αναζητήσει άλλους από τις ΗΠΑ εμπορικούς συμμάχους, μετά την επιβολή δασμών Τραμπ, σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας.
Νωρίτερα σήμερα, η Κλαούντια Σέινμπαουμ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, το Μεξικό να αλλάξει τις εμπορικές συμμαχίες «αν χρειαστεί», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της συνέχισης των δασμών.
Οι νέοι δασμοί 25% του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά τέθηκαν σε ισχύ την Τρίτη, μαζί με τον διπλασιασμό των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο 20%, πυροδοτώντας τον μεγάλο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου που θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και να «εκτοξεύσει» τις τιμές για τους Αμερικανούς. Οι δασμολογικές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν σχεδόν 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ετήσιο εμπόριο των ΗΠΑ με τους τρεις κορυφαίους εμπορικούς εταίρους τους (συγκαταλέγεται και η Κίνα), τέθηκαν σε ισχύ από τις 12:01 π.μ. «Δεν έχει μείνει χώρος για το Μεξικό ή τον Καναδά», δήλωσε ο Τραμπ.
Η Σέινμπαουμ δήλωσε ότι έχει οριστεί προσωρινά να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το πρωί της Πέμπτης σχετικά με τους νέους δασμούς που επιβλήθηκαν στο Μεξικό και τον Καναδά.
Εάν οι δασμοί συνεχιστούν, το Μεξικό «θα απευθυνθεί στον Καναδά και σε άλλα έθνη», δήλωσε η Σέινμπαουμ στην καθημερινή πρωινή συνέντευξη Τύπου.
Les invito el domingo 9 de marzo a las 12 del día al Zócalo de la Ciudad de México a una asamblea en la que presentaremos las acciones frente a la decisión unilateral del gobierno de los Estados Unidos de subir 25 por ciento los aranceles a las exportaciones de México.
— Claudia Sheinbaum Pardo (@Claudiashein) March 5, 2025
Nuestra… pic.twitter.com/dE9171eK52
Τα αντίποινα που ετοιμάζει το Μεξικό
Η Σέινμπαουμ έχει ήδη μιλήσει για τα αντίποινα που ετοιμάζει το Μεξικό, απέναντι στους δασμούς της Αμερικής.
Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, είναι «προσβλητική, δυσφημιστική και αβάσιμη», δήλωσε η Μεξικανή πρόεδρος, η οποία ανακοίνωσε εχθές, «δασμολογικά και μη» αντίποινα.
Το Μεξικό σηκώνει το γάντι στον Τραμπ, έπειτα από την απόφασή του να επιβάλει φόρο 25% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Σέινμπαουμ θα παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή, τα αντίποινα που ετοιμάζει το Μεξικό.
«Όποια και αν είναι η απόφαση (σ.σ. του Αμερικανού προέδρου), έχουμε σχέδιο», είχε πει η ίδια, προτού υλοποιηθούν οι απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών. «Δεν υπάρχει καμία αιτία, λογική ή εξήγηση στην υποστήριξη αυτής της απόφασης που θα επηρεάσει το λαό και τα έθνη μας... Κανείς δεν κερδίζει», δήλωσε ακόμα, η πρόεδρος στην καθιερωμένη πρωινή συνέντευξη Τύπου.
Η αντίδραση Κίνας και Καναδά
«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη για το μέτρο αυτό κι εναντιώνεται σθεναρά σ’ αυτό. Θα λάβει αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. Το Πεκίνο είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο να ανταποδώσει τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιβάλλει πλέον επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 20% στα κινεζικά αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Με τη σειρά του και ο Καναδάς εφαρμόζει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, σε αντίποινα σ’ αυτούς που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζάστιν Τριντό, που έκρινε, ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί αυτά τα μέτρα» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.«Αν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ, ο Καναδάς θα ανταποδώσει από τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα), εφαρμόζοντας τελωνειακούς δασμούς 25% σε αμερικανικά εμπορεύματα (αξίας) 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.