Ιαπωνία: Αλλαγές σε νόμο του 19ου αιώνα που καταχωρεί τον πρώην σύζυγο στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού

Ιαπωνία: Αλλαγές σε νόμο του 19ου αιώνα που βάζει τον πρώην σύζυγο στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Ιαπωνία πρόκειται να αλλάξει έναν νόμο του 19ου αιώνα που καταχωρεί αυτόματα τον πρώην σύζυγο μιας γυναίκας ως πατέρα ενός παιδιού, που γεννήθηκε εντός 300 ημερών από το διαζύγιό τους.

Κυβερνητική επιτροπή αυτή την εβδομάδα πρότεινε την τροποποίηση του νόμου, μαζί με μια άλλη ρήτρα που εμποδίζει τις γυναίκες να ξαναπαντρευτούν 100 ημέρες μετά το διαζύγιο, με το σκεπτικό ότι η πατρότητα ενός παιδιού που γεννήθηκε αμέσως μετά θα είναι ασαφής.

Ωστόσο, η προτεινόμενη αλλαγή θα ισχύει μόνο για τις γυναίκες που ξαναπαντρεύτηκαν. Ένα μωρό που γεννιέται  από μια γυναίκα που παρέμεινε ανύπαντρη μετά το διαζύγιο θα εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι παιδί του πρώην συζύγου της, σύμφωνα με το νόμο.

Επειδή τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος των 300 ημερών ταξινομούνται ως απόγονοι πρώην συζύγου, ορισμένες γυναίκες δεν καταγράφουν τη γέννηση του παιδιού τους στο οικογενειακό μητρώο, γνωστό ως koseki.


Οι γυναίκες που φεύγουν από κακοποιητικούς συζύγους είναι πιο πιθανό να θέλουν να αποφύγουν την εγγραφή του παιδιού ως απόγονο του θύτη, ωστόσο.

Το σύστημα koseki έχει ρίζες που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα και η μη καταγραφή αφήνει τους ανθρώπους χωρίς εθνικότητα, δυσκολεύοντας τον προσδιορισμό της ταυτότητάς τους για μια σειρά επίσημων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της φορολογίας και των παροχών.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τουλάχιστον 800 μη εγγεγραμμένοι άνθρωποι στην Ιαπωνία, αν και ο πραγματικός αριθμός εικάζεται ότι είναι υψηλότερος.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης να επιτρέπεται στις μητέρες και τα παιδιά να αμφισβητούν τους ισχυρισμούς πατρότητας. Αλλά προς το παρόν μόνο οι πατεράδες μπορούν να το κάνουν.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα μωρό που γεννιέται τουλάχιστον 200 ημέρες μετά τον γάμο θεωρείται ότι είναι παιδί του νυν συζύγου μιας γυναίκας.

Οι κανόνες αυτοί αποτελούν μέρος του Αστικού Κώδικα, που ψηφίστηκε το 1896.

Η Ιαπωνία ωστόσο, τον τελευταίο καιρό επιχειρεί να προσαρμόσει  νόμους και έθιμα, προκειμένου να προβληθεί στον κόσμο ως σύγχρονο έθνος.

Αλλαγές στους νόμους περί πατρότητας του Αστικού Κώδικα δεν έχουν γίνει εδώ και περισσότερα από 120 χρόνια, παρά τις προόδους στον τομέα της γενετικής που επιτρέπει την αξιόπιστη διαπίστωσης της πατρότητας.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ιαπωνικό νόμο περί πατρότητας.

Παρόμοιοι νόμοι δε, καταργήθηκαν στην Ισπανία το 1981 και στη Νότια Κορέα το 2005.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM