Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν συναγερμό στις χώρες της Ευρώπης και στο Μέγαρο Μαξίμου συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο.
Στη σύσκεψη τονίστηκε πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν να υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Αν συμβεί αυτό, το κενό θα καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς αναζητούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας από χώρες όπως η Αίγυπτος.
Στο πιο «ήπιο» σενάριο θα διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, χωρίς επιπτώσεις για την Ελλάδα που θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με τον σταθμό ΣΚΑΪ, στη σύσκεψη προέκυψε το συμπέρασμα πως για να μην υποστεί η Ελλάδα καίριο πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού από μια κλιμάκωση της έντασης, η Ρεβυθούσα θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και να καλυφθούν τα όποια κενά από εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.