Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να πρότεινε τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα σημερινά μέτωπα, στο πλαίσιο προσπαθειών για ειρηνευτική συμφωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με άτομα με γνώση του ζητήματος.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πούτιν φέρεται να πρότεινε την εγκατάλειψη των ρωσικών διεκδικήσεων σε περιοχές τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει ιδέες για πιθανή συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς και την αποδοχή του ελέγχου που ασκεί de facto η Μόσχα σε τμήματα των τεσσάρων αυτών περιφερειών.
Πρόκειται για την πρώτη σαφή ένδειξη από την πλευρά του Πούτιν εδώ και τρία χρόνια ότι η Ρωσία ίσως είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις.
Ανησυχίες για «παγίδα» προς όφελος του Τραμπ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν ενημερωθεί για τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, εκφράζουν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η φαινομενική παραχώρηση από τη Ρωσία μπορεί να είναι ένα "δόλωμα" ώστε ο Τραμπ να πιεστεί να δεχτεί τις ρωσικές απαιτήσεις και να τις επιβάλει στο Κίεβο.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση προς την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις, ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να δηλώσει νίκη», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με Ευρωπαίους και Αμερικανούς ομολόγους στο Λονδίνο για να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις. Ωστόσο, τόσο ο Γουίτκοφ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αποσύρθηκαν από τη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές. Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, αναμένεται να δώσει το παρών.
Η ρωσική στάση και η απάντηση Ζελένσκι
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους Financial Times ότι «γίνεται εντατική δουλειά» με τις ΗΠΑ, αν και οι συζητήσεις είναι δύσκολες και δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.
Ο Τραμπ, μέσω ανάρτησής του την Κυριακή, εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας, ώστε «Ρωσία και Ουκρανία να κάνουν ξανά δουλειές με τις ΗΠΑ και να βγάλουν περιουσίες».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη πρόταση από τον Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει εκεχειρία, είναι ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Υπάρχουν σήματα, ιδέες, συζητήσεις, αλλά όχι επίσημη πρόταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι αμερικανικές προτάσεις και τα «αντάλλαγματα»
Οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν την αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, καθώς και τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης με την επιτήρηση κοινής δύναμης από Ουκρανούς, Ρώσους και διεθνείς παρατηρητές. Η Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμευόταν να μην ανακαταλάβει δια της βίας τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ η Ρωσία θα σταματούσε την προέλασή της.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο Τραμπ έχει ζητήσει από το Κίεβο την επίσημη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας. Ο Ζελένσκι ήταν κατηγορηματικός: «Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει την κατοχή της Κριμαίας. Είναι ουκρανικό έδαφος. Τελεία.»
Η Ρωσία, από την άλλη, έχει απορρίψει προτάσεις που περιλαμβάνουν παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ωστόσο, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο υποχώρησης από την απαίτηση για πλήρη έλεγχο των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια — εφόσον υπάρξουν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις, όπως η αναγνώριση της Κριμαίας και η απόκλιση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από Financial Times