Στην Αθήνα θα γίνει ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο νέος γύρος θα διεξαχθεί στη σκιά των νέων εντάσεων, με προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. «Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων», προωθώντας μια «τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα, νεοοθωμανική ατζέντα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του στο συνέδριο για το «Μέλλον της Ευρώπης» που διοργανώνει στην Κύπρο το ίδρυμα «Γλαύκος Κληρίδης».
Η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε έχει ουσιαστικά τελματώσει, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει όμως, συμπλήρωσε, ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που εξακολουθεί να πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών.
«Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αξιών επαναλαμβάνω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί», τόνισε. «Βεβαίως δεν στερούμαι ρεαλισμού, δεν διαβλέπω σήμερα να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δυστυχώς μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά επιμένω να πιστεύω ότι η εμπέδωση αρχών, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη μόνη λεωφόρο, τον μόνο δρόμο των κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας είπε: «Γυρνώντας χθες από τη Μόσχα έφερα μαζί μου την ευθεία τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία».
«Θα ήθελα να κρατήσω την ευθεία τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς διότι οτιδήποτε συνιστά άλλη αντιμετώπιση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο χάος. Όπως είπε εξαιρετικά ο πρωθυπουργός, θα βγούμε όλοι χαμένοι», τόνισε.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τον 21ο αιώνα μια μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, η οποία εξ αντικειμένου πρέπει να αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, θα αντιδράσει με αυτό τον τρόπο», είπε ακόμη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ομογενοποιημένο μέτωπο των χωρών του ΝΑΤΟ και πολλών άλλων κρατών, που τάσσονται με την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας των κρατών, «θα ασκήσουν με ακριβώς αυτή την ενότητα, η οποία είναι προφανής πλέον, την πειθώ που απαιτείται στη ρωσική πλευρά, εάν σκεφτόταν κάτι τέτοιο να το αποφύγει».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ