Μέσα σε σχεδόν 50 λεπτά διαγγέλματος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μία ιστορική αναδρομή περί κομμουνισμού, κυριαρχίας και απειλών, πριν καταλήξει στην ανακοίνωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των φιλορωσικών περιοχών στην Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Μίλησε για όλους και για όλα. Για παλιά κράτη, νέες πολιτικές εξαπολύοντας μία σφοδρή επίθεση σε Ουκρανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που πλησιάζουν όπως είπε όλο και πιο κοντά στα σύνορα της χώρας του.
Η Ρωσία αναγκάζεται να απαντήσει κατά τον ίδιο. Και αυτό είναι κατά πολλούς, το κάλεσμα ενός πολέμου που προμηνύεται σφοδρός. Η μεγαλύτερη απειλή από την λήξη του Β' παγκοσμίου Πολέμου.
Το Reuters, παραθέτει τα πιο σημαντικά σημεία του διαγγέλματος Πούτιν.
Το Ντονμπάς και η αναγνώριση ανεξαρτησίας
«Όσοι μπήκαν στον δρόμο της βίας, της αιματοχυσίας, της ανομίας δεν αναγνώρισαν και δεν αναγνωρίζουν καμία άλλη λύση στο ζήτημα του Ντονμπάς, εκτός από τη στρατιωτική. Από αυτή την άποψη, θεωρώ απαραίτητο να λάβω μια πολύ καθυστερημένη απόφαση για άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας και την κυριαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.
»Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υποστηρίξει αυτήν την απόφαση και στη συνέχεια να επικυρώσει τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας με μεμονωμένες δημοκρατίες. Αυτά τα δύο έγγραφα θα προετοιμαστούν και θα υπογραφούν στο πολύ άμεσο μέλλον. Και από αυτούς που κατέλαβαν και κατέχουν την εξουσία στο Κίεβο, απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.
»Διαφορετικά, όλη η ευθύνη για την πιθανή συνέχιση της αιματοχυσίας θα βαρύνει αποκλειστικά τη συνείδηση του καθεστώτος που κυβερνά στο έδαφος της Ουκρανίας. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, είμαι βέβαιος για την υποστήριξη των πολιτών της Ρωσίας. Από όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της χώρας».
Η Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ
«Αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας».
Η προέλευση της σύγχρονης Ουκρανίας
«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα, τη μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε αμέσως μετά την επανάσταση του 1917.
»Ως αποτέλεσμα της μπολσεβίκικης πολιτικής προέκυψε η Σοβιετική Ουκρανία, η οποία ακόμη και σήμερα μπορεί με βάσιμους λόγους να ονομαστεί «Η Ουκρανία του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν». Είναι ο συγγραφέας και ο αρχιτέκτονάς της.
»Αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως από αρχειακά έγγραφα. Και τώρα οι ευγνώμονες απόγονοι έχουν κατεδαφίσει μνημεία του Λένιν στην Ουκρανία. Αυτό αποκαλούν αποκομμουνισμό. Θέλετε αποκομμουνισμό; Λοιπόν, αυτό μας ταιριάζει.
»Αλλά είναι περιττό, όπως λένε, να σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματικός αποκομμουνισμός για την Ουκρανία».
»Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιου κράτους».
Η διάλυση της ΕΣΣΔ
»Η Ρωσία ανέλαβε τις υποχρεώσεις να αποπληρώσει ολόκληρο το σοβιετικό χρέος με αντάλλαγμα για τα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη να εγκαταλείψουν μέρος των ξένων περιουσιακών στοιχείων τους. Το 1994, συνήφθησαν τέτοιες συμφωνίες με την Ουκρανία, αλλά δεν επικυρώθηκαν από την Ουκρανία.
»(Η Ουκρανία) προτίμησε να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε στις σχέσεις με τη Ρωσία να είχε όλα τα δικαιώματα και τα πλεονεκτήματα, αλλά να μην φέρει καμία υποχρέωση.
»Από τα πρώτα κιόλας βήματα άρχισαν να χτίζουν το κράτος τους πάνω στην άρνηση όλων όσων μας ενώνουν. Προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τη συνείδηση, την ιστορική μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρων γενεών που ζουν στην Ουκρανία».
Η υπόσχεση του 2008 περί ένταξης στο ΝΑΤΟ για Ουκρανία και Γεωργία
«Πολλοί ευρωπαίοι σύμμαχοι είχαν ήδη κατανοήσει τέλεια όλους τους κινδύνους μιας τέτοιας προοπτικής, αλλά αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τη βούληση του ανώτερου εταίρου τους (ΗΠΑ).
»Οι Αμερικανοί απλώς τους χρησιμοποίησαν για να ασκήσουν μια έντονη αντιρωσική πολιτική. Πολλά κράτη μέλη της συμμαχίας εξακολουθούν να είναι πολύ δύσπιστα σχετικά με την παρουσία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
»Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε ένα μήνυμα από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που λένε ότι αυτό προκαλεί ανησυχία, αυτό δεν θα συμβεί κυριολεκτικά αύριο. Ναι, στην πραγματικότητα και οι Αμερικανοί εταίροι μας το συζητούν αυτό. Λοιπόν, απαντάμε, αν όχι αύριο, άρα μεθαύριο. Τι αλλάζει αυτό σε ιστορική προοπτική;
»Βασικά, τίποτα. Επιπλέον, γνωρίζουμε καλά τη θέση και τα λόγια της ηγεσίας των ΗΠΑ ότι οι ενεργές εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ, εάν μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια της βορειοατλαντικής συμμαχίας και να νικήσει τη διαφθορά.
»Ταυτόχρονα προσπαθούν να μας πείσουν ξανά και ξανά ότι το ΝΑΤΟ είναι μια ειρηνόφιλη και καθαρά αμυντική συμμαχία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν απειλές για τη Ρωσία. Και πάλι προτείνουν να δεχθούμε τον λόγο τους. Ξέρουμε όμως την πραγματική αξία τέτοιων λέξεων».
Απειλές για τη Ρωσία
«Κατανοούμε ξεκάθαρα ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, το επίπεδο των στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία θα αυξηθεί δραματικά. Δίνω ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός ξαφνικού «χτυπήματος» εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί σε πολλαπλάσιο βαθμό.
»Επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι τα έγγραφα στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ περιέχουν τη δυνατότητα ενός λεγόμενου προληπτικού χτυπήματος εναντίον εχθρικών πυραυλικών συστημάτων. Και ποιος είναι ο κύριος εχθρός για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ; Το ξέρουμε κι αυτό. Είναι η Ρωσία.
»Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ, η χώρα μας έχει κηρυχθεί επίσημα και άμεσα ως κύρια απειλή για την ασφάλεια του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Και η Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για το χτύπημα. Αν οι πρόγονοί μας το είχαν ακούσει, μάλλον απλά δεν θα το πίστευαν. Και σήμερα δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά είναι αλήθεια».
Περί κυρώσεων
»Προσπαθούν να μας εκβιάσουν ξανά. Μας απειλούν ξανά με κυρώσεις, τις οποίες, παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι θα τις επιβάλουν ούτως ή άλλως καθώς ενισχύεται η κυριαρχία της Ρωσίας και αυξάνεται η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων.
»Και πάντα θα βρίσκεται ένα πρόσχημα ή θα κατασκευαστεί για μια άλλη επίθεση για να επιβληθούν κυρώσεις. Ανεξάρτητα από την κατάσταση στην Ουκρανία. Υπάρχει μόνο ένας στόχος - να περιοριστεί η ανάπτυξη της Ρωσίας. Και θα το κάνουν, όπως το έχουν κάνει και στο παρελθόν.
»Έστω και χωρίς κανένα τυπικό πρόσχημα. Ακριβώς επειδή υπάρχουμε και δεν πρόκειται ποτέ να διακυβεύσουμε την κυριαρχία, τα εθνικά μας συμφέροντα και τις αξίες μας. Θέλω να πω ξεκάθαρα και ευθέως ότι στην παρούσα κατάσταση, όταν οι προτάσεις μας για ισότιμο διάλογο σε θεμελιώδη ζητήματα έχουν ουσιαστικά μείνει αναπάντητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, όταν το επίπεδο των απειλών για τη χώρα μας αυξάνεται σημαντικά, η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε».
Με πληροφορίες του Reuters