Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές δυνάμεις στον πλανήτη, με συνέπεια εκατοντάδες αθλητές ελίτ να επηρεάζονται από τις κυρώσεις που επιβάλουν οι διεθνείς ομοσπονδίες, κατόπιν αιτήματος της ΔΟΕ.
Από το νέο νούμερο 1 στο παγκόσμιο τένις, Ντανιίλ Μεντβέντεφ, μέχρι την πρόσφατη Ολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ, Άνα Σερμπάκοβα, γυμναστές, αθλητές, κολυμβητές και ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ ή υδατοσφαίρισης, η Ρωσία έχει αθλητές πρώτης γραμμής σχεδόν σε όλα τα αθλήματα.
Μετά τους τελευταίους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν σε διάστημα μόλις επτά μηνών λόγω της πανδημίας Covid -19, η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αριθμό μεταλλίων, 103 (71 στο Τόκιο + 32 στο Πεκίνο), μαζί με την Κίνα και τέταρτη σε χρυσά μετάλλια, με 26 (20 + 6).
Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα αστέρια του ρωσικού αθλητισμού που ίσως επηρεαστούν από τις κυρώσεις, όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα της Καταλωνίας Mundo Deportivo:
Ντανιίλ Μεντβέντεφ και Αντρέι Ρούμπλεφ
Για πρώτη φορά από το 2004, αυτή τη Δευτέρα ένας τενίστας εκτός της λεγόμενης ομάδας «Big Four» που αποτελείται από τους Ρότζερ Φέντερερ, Νόβακ Τζόκοβιτς, Ράφαελ Ναδάλ και Άντι Μάρεϊ, ανέβηκε στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ έφτασε στην κορυφή της κατάταξης της ATP σε ηλικία 26 ετών και το κάνει με φόντο 13 νίκες σε τουρνουά.
Ο Μοσχοβίτης τενίστας δημοσίευσε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα μήνυμα στα social media του στο οποίο ζητούσε «ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη μεταξύ χωρών» εκ μέρους των παιδιών του κόσμου.
Ομοίως, τοποθετήθηκε ο Αντρέι Ρούμπλεφ, νο 6 στον κόσμο. Μετά τη νίκη στο τουρνουά του Ντουμπάι έγραψε για την κάμερα όπου οι νικητές υπογράφουν «No war, please». «Τώρα, δεν είναι στιγμή για το τένις, δεν είναι για τον αθλητισμό, είναι για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Μοσχοβίτης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Η ATP δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη συμμετοχή Ρώσων παικτών στα τουρνουά της, μεταξύ των οποίων το επόμενο στο καλεντάρι είναι το Indian Wells, που θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου, με τους Μεντβέντεφ και Ρούμπλεφ να είναι μεταξύ των εγγεγραμμένων.
Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και σύλλογοι
Τη χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος γυναικών, οι ρωσικές ομάδες ποδοσφαίρου αποκλείστηκαν και από τις δύο διοργανώσεις «μέχρι νεωτέρας», εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από τη FIFA και την UEFA.
Η ανδρική ομάδα έπρεπε να παίξει τον ημιτελικό των προκριματικών play off για το Μουντιάλ 2022εναντίον της Πολωνίας στις 24 Μαρτίου. Η γυναικεία ομάδα είχε ήδη προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αγγλία- τον Ιούλιο- και είναι στην προκριματική φάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Επιπλέον, η Σπαρτάκ Μόσχας η οποία προκρίθηκε για τη φάση των «16» του Europa League, αποκλείστηκε και η Λειψία, ομάδα με την οποία κληρώθηκε, πέρασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Άνα Σερμπάκοβα, παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης
Στα 17 της, η Άνα Σερμπακόβα έχει ήδη τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ, που πέτυχε το 2021, και τον Ολυμπιακό τίτλο κέρδισε πριν λίγες μέρες στο Πεκίνο.
Το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου στο Μονπελιέ (Γαλλία) και η Διεθνής Ένωση Πατινάζ έχει ήδη αποκλείσει τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις της.
Οι Αβερίνας
Η Ντίνα και η Αρίνα Αβερίνα, έχουν συγκεντρώσει 36 παγκόσμια μετάλλια στη ρυθμική γυμναστική (21 και 15, αντίστοιχα), έκλεισαν το 2021 με μια πικρή γεύση, καθώς καμία από τις δύο δεν πήρε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα γίνει τον Ιούνιο στο Τελ Αβίβ και το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σόφια τον Σεπτέμβριο.
Μαρία Λασίτσκενε, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους
Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος, Μαρία Λασίτσκενε, όπως και οι άλλοι Ρώσοι αθλητές Στίβου, επηρεάζονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.
Η διεθνής ομοσπονδία Στίβου, World Athletics, προχώρησε σε πλήρη αποκλεισμό των αθλητών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τις επερχόμενες διοργανώσεις, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Λασίτσκενε, επίσης Ολυμπιονίκης, επρόκειτο να αγωνιστεί αύριο Τετάρτη στη συνάντηση της Μαδρίτης στον κλειστό Στίβο, αλλά ήδη βρίσκεται εκτός λίστας.
Εβγκένι Ρίλοφ
Ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη από το 2018, στους Αγώνες του Τόκιο κατέκτησε δύο Ολυμπιακά χρυσά του στα 100 και 200 ύπτιο, καθώς και ένα ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4x200 ελεύθερο. Ήταν ο πρώτος Ρώσος Ολυμπιονίκης κολυμβητής μετά από 25 χρόνια.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Αύγουστο στη Ρώμη. Η FINA επιτρέπει στους Ρώσους κολυμβητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι, χωρίς σημαία, ύμνο ή οποιοδήποτε σύμβολο που τους ταυτίζει με τη χώρα τους.
Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ και Ούνικς Καζάν, στο top-10 της Euroleague
Οι τρεις ομάδες μπάσκετ που αποκλείστηκαν από την Euroleague ανδρών, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ουνίκς Καζάν, είναι στην πρώτη δεκάδα της φετινής σεζόν.
Ανάμεσά τους καλύτερη Ζενίτ, με προπονητή τον Ισπανό Τσάβι Πασκουάλ, είναι πέμπτη με 14 νίκες και εννέα ήττες.
Την περασμένη σεζόν η ΤΣΣΚΑ προκρίθηκε στο Final-4, στο οποίο τερμάτισε στην τελευταία θέση.
Αλεξάντρ Βλασόφ, ο ποδηλάτης
Η νίκη στο Vuelta a la Comunidad Valenciana που διεξήχθη εκείνο τον μήνα Φεβρουάριο, είχε μια ρωσική σφραγίδα, αυτή του Αλεξάντρ Βλασόφ, της ομάδας Bora Hansgrohe.
Είναι ο καλύτερος ποδηλάτης Pro Tour αυτή τη στιγμή, 25 ετών, από την Αστάνα και έχει υπογράψει από τη γερμανική ομάδα για να αγωνιστεί στα grand tour.
Το 2021 ήταν δεύτερος στο Παρίσι-Νίκαια, τρίτος στο Il Lombardia και τέταρτος στο Giro. Προς το παρόν είναι εγγεγραμμένος στο Παρίσι-Νίκαια.
Επίσης ο Πάβελ Σιβάκοφ, γεννημένος στην Ιταλία πριν από 24 χρόνια, αλλά ρωσικής υπηκοότητας, είναι μια από τις μεγάλες ελπίδες της ποδηλασίας στη χώρα του. Εμφανίστηκε στην επαγγελματική σκηνή κερδίζοντας τον Γύρο της Πολωνίας 2019 και τον Γύρο των Άλπεων και τερμάτισε ένατος στο Giro. Έχει δηλώσει «εντελώς κατά του πολέμου» και έχει ζητήσει «να μην μισούνται οι Ρώσοι».
Νικίτα Ναγκόρνι, ο γυμναστής
Έφτασε στους Αγώνες του Τόκιο ως παγκόσμιος πρωταθλητής γυμναστικής και, παρόλο που έπρεπε να αρκεστεί στο χάλκινο στο ατομικό αγώνισμα, οδήγησε τη Ρωσία στον Ολυμπιακό ομαδικό τίτλο, τον οποίο δεν είχε κατακτήσει για 25 χρόνια.
Η κυριαρχία της Ρωσίας στο ομαδικό ήταν ολική, καθώς οι γυναίκες κατέκτησαν και το χρυσό, με την Αντζελίνα Μελνίκοβα να κατακτά επίσης χάλκινο ατομικό. Τα μεγάλα ραντεβού τους φέτος, εν αναμονή κυρώσεων, θα πρέπει να είναι το Ευρωπαϊκό τον Αύγουστο στο Μόναχο και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λίβερπουλ τον Οκτώβριο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ