«Όχι» από ΗΠΑ και Ρωσία σε ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Ρωσία καταψηφίζουν ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Ρωσία, καταψήφισαν ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με την πολυετή πολιτική της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ καταψήφισαν την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, που υποστηρίχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης  - ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ των συμμάχων και μια απότομη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική.

Η καταψήφιση του ψηφίσματος που υποστηρίχθηκε από την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε τις ΗΠΑ σε αντίθεση με τους μακροχρόνιους Ευρωπαίους συμμάχους τους και αντίθετα ευθυγραμμίστηκαν με τον επιτιθέμενο στον πόλεμο κατά την τριετή επέτειο της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει συζητήσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εντείνει τη ρητορική του απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 93 ψήφους υπέρ. «Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια και συνεχίζει να έχει καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για άλλες περιοχές και την παγκόσμια σταθερότητα» αναφέρεται στο ψήφισμα και «καλεί σε αποκλιμάκωση, έγκαιρη παύση των εχθροπραξιών και ειρηνική επίλυση του πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Μεταξύ των 18 χωρών που καταψήφισαν ήταν επίσης  το Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Αϊτή, η Νικαράγουα και ο Νίγηρας.

Οι ΗΠΑ είχαν εισαγάγει ένα αντίπαλο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δεν αποκαλούσε τη Ρωσία επιτιθέμενη και δεν αναγνώριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το αμερικανικό ψήφισμα περιελάμβανε τρεις σύντομες παραγράφους, που δεν περιείχαν την παραμικρή αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας ούτε καταδίκασε την εισβολή. Αναφερόταν στις απώλειες ζωών και στις δύο πλευρές και δήλωσε πως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακαλούν για ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης και παροτρύνουν περαιτέρω για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από CNN, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM