MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Γιάννης Κουνέλλης, Χωρίς τίτλο, 1990 -91. Συλλογές έργων τέχνης της Alpha Bank. Χρησιδάνειο στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Για την έκθεση «Κοινό Κτήμα»

MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022

0

To 2022 είναι η χρονιά των θεματικών εκθέσεων, των μονογραφιών, της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, της διπλής διοργάνωσης του INSPIRE PROJECT, των εκπαιδευτικών και επιστημονικών προγραμμάτων, και πολλών άλλων δράσεων και συμμετοχών που βρίσκονται στον προγραμματισμό του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και οργανώνουν ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα για το 2022, με στοχευμένες κινήσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης με καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με το βλέμμα ξανά και μόνο μπροστά, και το ραντεβού με την κοινωνία υπό συνεχή, δημιουργική επικαιροποίηση, ακόμη και στους πιο χαλεπούς καιρούς.  

Βασικοί άξονες προγραμματισμού για το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων και μονογραφιών και το ευρύ κοινό με πλαίσιο εργασίας την ρωσική πρωτοπορία των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

«Δυστυχώς, η ανταλλαγή έργων σε συνεργασία μας με το Εβραϊκό Μουσείο και το Heritage Art Foundation στη Μόσχα αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε βάσει των εξελίξεων αυτής της τραγικής κατάστασης. Οι καλοί φίλοι και συνεργάτες μας στη Ρωσία, δεν έχουν καμία ευθύνη για τα γεγονότα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική πρωτοπορία στη συλλογή Κωστάκη αποτελείται από έργα καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που οραματίστηκαν μια καλύτερη εποχή. Η τέχνη τους είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία, τα έργα τους απαγορεύθηκαν, κάποιοι εξορίστηκαν και ορισμένοι εκτελέστηκαν», είπε διευθύντρια του MOMus, κ. Μαρία Τσαντσάνογλου.

Τον Ιούνιο ξεκινά η έκθεση για τον ζωγράφο και μουσικό Μιχαήλ Ματιούσιν με σημείο αναφοράς τη Σχολή Οργανικής Παιδείας και το αντίστοιχο μά­θημα που δίδαξε στη δεκαετία του 1920.

Βασικοί άξονες προγραμματισμού για το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων και μονογραφιών και το ευρύ κοινό με πλαίσιο εργασίας την ρωσική πρωτοπορία των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Οι Συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσουν τη σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα» (11.03-25.09) η οποία περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αγορών του MOMus καθώς και των δωρεών που περιήλθαν στην κατοχή του μουσείου μέσα στα τρία χρόνια από τη συγκρότηση του Οργανισμού.

Το 2022 είναι επίσης η χρονιά της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Νοε. 2022 - Μαρ. 2023), που με γενικό θεματικό προσανατολισμό τη «Γεωκουλτούρα» θα αναπτύξει το πρόγραμμά της ξεκινώντας το προσεχές καλοκαίρι, με πολλούς συνεργαζόμενους φορείς και διαθεματικό πρόγραμμα.

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει σύγχρονες φωτογραφικές προσεγγίσεις του ελληνικού τοπίου, εξετάζοντας τη φυσική και περιαστική εκδοχή του και όχι την αστική, αποτυπώνονται στα έργα της έκθεσης ‘landscape stories’ (8.03-28.08), ενώ στην έκθεση «Fred Boissonas. Μία φωτογραφική Οδύσσεια» παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά έργα του μεγάλου φωτογράφου από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., καταθέτοντας μια διαφορετική οπτική για το έργο του.

MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Αχιλλέας Τηλέγραφος, Αιγαίο, από τη σειρά Σημειώσεις Καταστρώματος, 2015-2017. Για την έκθεση «landscape stories»

Η διεθνής έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» (5.03-5.06) που προτείνει μια άλλη θεώρηση του νήματος, η σειρά διακαλλιτεχνικών προσεγγίσεων με τον γενικό τίτλο «Πολύτροπα» (Φεβ.-Νοε.2022) και το INSPIRE PROJECT (Σεπ. 2022-Φεβ. 2023)που φέτος θα διοργανωθεί με μια διπλή παρουσίαση και κοινό πυρηνικό άξονα την έννοια του Μέλλοντος, μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, είναι κάποιες μόνο από τις παραγωγές του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.

«Το πρόγραμμα του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά συνεχίζει να προτάσσει, και για το 2022, τη σύνθεση των τεχνών και τις διαθεματικές-υβριδικές δράσεις, τη στήριξη των νέων εικαστικών, την ανάδειξη και προβολή του έργου της Άλεξ Μυλωνά», ενώ η ιστορική έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη» (31.03-11.09) με την παρουσίαση υλικών, εξοπλισμού και φωτογραφιών δημιουργών εν ώρα εργασίας τους, η μεγάλη έκθεση για τη σημαντική διεθνή Ελληνίδα γλύ­πτρια Χρύσα (22.09-11.12) μέσα από τη συλλογή που δώρισαν πρόσφατα στο MOMus οι συλλέκτες Αλέξανδρος Τζώνης και Liane Lefaivre και η ομαδική έκθεση «Contemporary Womanhood 1.0: Σύγχρονες Θηλυκότητες» (22.12.22-26.02.23) που αποτυπώνει τις σύγχρονες αποδόσεις της γλυπτικής, συστήνοντας πολλαπλά μέσα δημιουργίας, διαμέσου έργων σύγχρονων γυναικών εικαστικών, είναι το τρίπτυχο του μουσείου στην Αθήνα πάνω στο οποίο θα βασιστούν και όλοι οι κύκλοι εκπαιδευτικών του δράσεων.

MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Μιχαήλ Ματιούσιν, Μουσικοχρωματική Κατασκευή, 1918 © MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη. Για την έκθεση «Οργανική Παιδεία»
MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Χρύσα, Σπουδή, μικτή τεχνική, δωρεά Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre © MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Για την έκθεση «Chryssa: Light Negative Positive»
MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Η Άλεξ Μυλωνά στο εργαστήριό της το 1960 με τα έργα που παρουσίασε στη Μπιενάλε της Βενετίας, © MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Για την έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»
MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Λουκία Αλαβάνου, Sleeping Hero4, 2016, στερεοσκοπικό 3D φιλμ. Για την έκθεση «Κοινό Κτήμα»
MOMus: Τι θα παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη το 2022 Facebook Twitter
Fred Boissonnas, Αυτοπροσωπογραφία με διοπτική κάμερα, 1900 © Βιβλιοθήκη της Γενεύης. Για την έκθεση «Fred Boissonnas. Μία φωτογραφική Οδύσσεια»
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

νταλαρας παπακωνσταντίνου

Μουσική / Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξανά μαζί 33 χρόνια μετά

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ετοιμάζονται να μοιραστούν και πάλι τη σκηνή, παρουσιάζοντας μια θεατροποιημένη μουσική παράσταση με κείμενα και αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου που θα αφορούν το ελληνικό τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ