Πρόγραμμα EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς
Από αριστερά: Χρ. Κουλούρη, Μαρ. Κουίδου, Κ. Αλπίτση, Ε. Κόκκοτα

Πρόγραμμα EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς: Η ισότητα των φύλων στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα EQUALL περιλαμβάνει αρχικά δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας αλλά και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς όσον αφορά την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων. 

Η διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων είναι όραμα και στόχος για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Και σε αυτή την κοινωνία η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ενεργό δράση, διευρύνοντας τις πρωτοβουλίες της που αφορούν την ισότητα των φύλων. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα EQUALL, που δημιούργησε και παρουσίασε πρόσφατα, περιλαμβάνει αρχικά δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας αλλά και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς όσον αφορά την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων. 

 

Η ισότητα των φύλων αποτελεί έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις και ανισότητες μέχρι το 2025. Όμως οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να εκκινήσουν μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες και σε μια τέτοια προσπάθεια οφείλουν να συμμετέχουν όλες και όλοι. 

 

Το πρόγραμμα EQUALL, στις δράσεις του οποίου συμμετέχουν και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ως μέντορες, λειτουργεί με στόχο να υποστηρίξει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση που ανταποκρίνεται στην αξία και τις δυνατότητές τους.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς, πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, υπέγραψε τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών του UN Global Compact και του UN Women και συμπεριλήφθηκε στις 418 εταιρείες από 45 χώρες και περιοχές που εντάχθηκαν στον Δείκτη Gender Equality της Bloomberg για το 2022. 

 

Το πρόγραμμα EQUALL έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς απέναντι στην ισότητα των φύλων, καθώς μέσα από αυτό υλοποιούνται σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με τους 100mentors και το Tipping Point ώστε η σύγχρονη τεχνολογία να λειτουργεί με στόχο την πρόσβαση όλων σε ίσες ευκαιρίες. 

 

Πρόγραμμα EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς
Η δράση Women Founders and Makers απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν δημιουργήσει ή επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, δικτύωσης και mentoring, με την ολοκλήρωση του οποίου οι συμμετέχουσες λαμβάνουν πιστοποίηση παρακολούθησης.

 

Η δράση Women Founders and Makers απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν δημιουργήσει ή επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, δικτύωσης και mentoring, με την ολοκλήρωση του οποίου οι συμμετέχουσες λαμβάνουν πιστοποίηση παρακολούθησης. Μέσα από το Women Back to Work γυναίκες που επιθυμούν να επιστρέψουν δυναμικά στην αγορά εργασίας αξιοποιούν ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, δικτύωσης και mentoring που μετά την ολοκλήρωσή του τούς προσφέρει πιστοποίηση παρακολούθησης. Και στα δύο προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα. Οι δηλώσεις συμμετοχής στον 1ο κύκλο ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου και ολοκληρώνονται στις 22 Μαρτίου 2022.

 

Επιπλέον, το Profession has no Gender δίνει την ευκαιρία σε ομάδες μαθητών και μαθητριών από δημόσια γυμνάσια και λύκεια ανά την Ελλάδα να έρθουν σε επαφή με μέντορες που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα που είναι στερεοτυπικά συνυφασμένα με το άλλο φύλο. Γυναίκες και άνδρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνδέονται διαδικτυακά με τις μαθητικές ομάδες, προκειμένου να μοιραστούν την πορεία, τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματά τους, με στόχο να εμπνεύσουν τη νέα γενιά να ακολουθήσει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία που επιθυμεί, ανεξαρτήτως φύλου.

 

Το πρόγραμμα EQUALL, στις δράσεις του οποίου συμμετέχουν και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ως μέντορες, λειτουργεί με στόχο να υποστηρίξει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση που ανταποκρίνεται στην αξία και τις δυνατότητές τους. Η συμμετοχή στις δράσεις και η πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και του mentoring παρέχονται δωρεάν.

 

To Πρόγραμμα EQUALL παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας κα. Χριστίνα Κουλούρη. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τα δικαιώματα των γυναικών και τα έμφυλα στερεότυπα, στην οποία συμμετείχαν η κα. Μαριλένα Κουίδου, co-founder του Café Femenino, CEO της COTECO SA και Principal του WSPC Coffee School, η κα. Ελπίδα Κόκκοτα, founder & CEO της ΜΚΟ Mexoxo, και η κα. Καλλιόπη Αλπίτση, CEO της ελculture, που μετέφεραν προσωπικές εμπειρίες από την κοινωνική τους δραστηριοποίηση και την επαγγελματική τους διαδρομή στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της κοινωνικής καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς.

 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon