Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για να χτυπήσει το Κίεβο, η πολιορκία κλείνει σαν «τανάλια» στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για να χτυπήσει το Κίεβο, η πολιορκία κλείνει σαν «τανάλια» στη Μαριούπολη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ρωσία ανασυντάσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της για μια νέα επίθεση στο Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να αποκλείσει τις βόρειες πόλεις Τσέρνιχοφ και Σούμι.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν και την πολιορκία της  Μαριούπολης, το λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ρώσων εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει την τέταρτη εβδομάδα του, οι επιθέσεις σε πολλά μέτωπα έχουν «παγώσει», καθώς επιβραδύνονται από υλικοτεχνικές ελλείψεις, τακτικές αστοχίες και φυσικά τη στιβαρή ουκρανική αντίσταση.

Αν και οι Ρώσοι προχώρησαν στα νότια, καταλαμβάνοντας το λιμάνι της Χερσώνας μέσα στην πρώτες ημέρες του πολέμου, η προέλασή των Ρώσων έχει ανακοπεί στο Μίκολαϊβ, την πόλη στις εκβολές του Μπουγκ, που αποτελεί σημαντικό ναυπηγικό κέντρο και έναν από τους βασικούς μεταφορικούς κόμβους της Ουκρανίας. Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως η Ρωσία αναγκάστηκε να «αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και να ακολουθήσει πλέον μια στρατηγική φθοράς», που είναι πιθανό να περιλαμβάνει ρίψη πυρών «αδιακρίτως», περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφή ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα πως χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal για να πλήξει για πρώτη φορά στόχο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι χτύπησε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών στα δυτικά της χώρας την Παρασκευή. Τα συγκερκιμένα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν ταχύτερα από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για να χτυπήσει το Κίεβο, η πολιορκία κλείνει σαν «τανάλια» στη Μαριούπολη Facebook Twitter

«Το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών αεροσκαφών των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντελιάτιν στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ. Μια ενημέρωση από το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αποκόψουν τις πόλεις Τσερνίβ στα βόρεια και Σουμί και Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.
 

Οι Ρώσοι «προσπαθούσαν επίσης να ανασυντάξουν τις μονάδες μάχης τους» κοντά στο Κίεβο, προετοιμάζοντας μια νέα επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας, θέλοντας να χτυπήσουν και στις βορειοανατολικές πόλεις Τρόστιανετς και Οχτίρκα. Αλλά το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «απέτυχε» στους κύριους στόχους της, να περικυκλώσει το Κίεβο και να ελέγξει το αριστερό τμήμα της Ουκρανίας - δηλαδή το ανατολικό μισό της χώρας.

Περισσότερα από 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος «διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλεί την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, των τροφίμων και των μεταφορών στα ύψη». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν τυφώνα πείνας και την κατάρρευση του παγκόσμιου δικτύου τροφίμων» είπε.

Ένας από τους κύριους στόχους της ρωσικής επίθεσης είναι η Μαριούπολη, η οποία είναι περικυκλωμένη και έχει υποστεί ανελέητο βομβαρδισμό από τα ρωσικά στρατεύματα. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι μάχες εκτυλίσσονται πια στο κέντρο της πόλης και οι σφοδροί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μαριούπολη - στην οποία ζούσαν προπολεμικά 460.000 κάτοικοι - αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε καταφύγια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το κεντρικό δημοτικό θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για άμαχο πληθυσμό της πόλης.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια, αλλά εκατοντάδες αγνοούνται και μπορεί να βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένα στο διαλυμένο κτήριο. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας, αποκόπτοντας την Ουκρανία από έναν κρίσιμο αγωγό προς τη Μαύρη Θάλασσα και επιτρέποντας στη Μόσχα να διαμορφώσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε παράνομα από την Ουκρανία το 2014. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο παραδέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής πως οι ρωσικές δυνάμεις «πέτυχαν εν μέρει στο  Ντονέτσκ, αποκλείοντας προσωρινά την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα".

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε θετικός για την έναρξη «περιεκτικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι θα περάσουν αρκετές γενιές στη Ρωσία έως ότου ανακάμψει από τις απώλειες που υπέστη στον πόλεμο. «Έχει έρθει η ώρα να συναντηθούμε. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα προς το ουκρανικό έθνος.

Με πληροφορίες από  Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσεχία Συνελήφθη ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο

Διεθνή / Τσεχία Συνελήφθη ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο

Νωρίτερα σήμερα οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι συνελήφθησαν έξι άτομα, μέλη ενός κυκλώματος που λειτουργούσε μια πλατφόρμα στο Darknet με εκατομμύρια εικόνες παιδικής πορνογραφίας
LIFO NEWSROOM
Η Βρετανική ΜΙ5 προειδοποιεί: Η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει το χάος στην Ευρώπη

Διεθνή / Η βρετανική ΜΙ5 προειδοποιεί: Η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει το χάος στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της MI5, της διεύθυνσης εσωτερικών πληροφοριών της Μ. Βρετανίας Κεν ΜακΚάλουμ, υπήρξαν επίσης 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν από το 202
LIFO NEWSROOM