Τρεις σύνοδοι κορυφής θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ συμπληρώνεται ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν συνόδους κορυφής, σε μια σπάνια εικόνα ενότητας της Δύσης. Ο Τζο Μπάιντεν θα μετάσχει και στις τρεις και θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δίνει το παρών σε σύσκεψη των ηγετών της ΕΕ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι- που θα απευθυνθεί στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης- έκανε έκκληση για ουσιαστικά βήματα. Ζήτησε ξανά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αεροσκάφη και τανκ, αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί. «Σε αυτές τις τρεις Συνόδους θα δούμε ποιος είναι φίλος μας, ποιος είναι εταίρος και ποιος μας πρόδωσε για τα χρήματα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η κλιμάκωση της πίεσης στο Κρεμλίνο θα είναι πιο δύσκολη, σημειώνει ο Guardian. Υπάρχουν βασικές διαφορές εντός της ΕΕ, για το αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον επιβάλλοντας εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Η Γερμανία, που εξαρτάται πολύ από αυτές, είναι κάθετα αντίθετη. Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε περισσότερο τη Γερμανία παρά τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να πιέσει για το θέμα, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού, Τζέικ Σάλιβαν, επειδή οι επιπλοκές για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο μεγάλες σε σύγκριση με εκείνες για τις ΗΠΑ, που εισάγει μικρή ποσότητα ρωσικού πετρελαίου.
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ενίσχυση των κυρώσεων αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αποφασίσουν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Έντουαρντ Φίσμαν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνταν με τις κυρώσεις. «Είμαστε περίπου στο 7-8 με αποκορύφωμα το 10, από άποψη σφοδρότητας. Σίγουρα δεν είμαστε στο 10», συμπλήρωσε.
Ένα άλλο δύσκολο σημείο, για τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα είναι η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην Κίνα, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο της ΕΕ με τον Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει ο Guardian. Ο Μπάιντεν θέλει να στείλουν και οι Ευρωπαίοι το μήνυμα των ΗΠΑ, πως όποια βοήθεια του Πεκίνου στον ρωσικό στρατό θα έχει σοβαρές συνέπειες στις οικονομικές σχέσεις.
Εξοπλισμός για χημικά ή πυρηνικά
Οι χώρες του ΝΑΤΟ αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την παροχή ειδικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, για την προστασία από όποια χημική, βιολογική ή πυρηνική επίθεση.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ξανά ανησυχία ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αναζητά πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην παροχή επιπλέον υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού που θα βοηθήσει την Ουκρανία να προστατευθεί απέναντι σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.
Δεν διευκρίνισε ακριβώς τι εξοπλισμός θα παρασχεθεί, αν και είναι πιθανό να πρόκειται για μάσκες και προστατευτικές στολές, σημειώνει ο Guardian.
Αμερικανικά σενάρια για απάντηση σε χημικά
Πριν από τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν στις Συνόδους Κορυφής, ο Λευκός Οίκος συγκρότησε ομάδα με αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να καταρτιστούν σενάρια για το πώς θα απαντήσει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων.
Η Tiger Team επίσης εξετάζει τις πιθανές «απαντήσεις» σε περίπτωση που ο Πούτιν μπει σε εδάφη του ΝΑΤΟ για να επιτεθεί σε κονβόι που μεταφέρουν βοήθεια και όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.
Η ίδια ομάδα εξετάζει τις αντιδράσεις αν η Ρωσία επιδιώξει να επεκτείνει τον πόλεμο σε γειτονικές χώρες, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία και για την προετοιμασία των ευρωπαϊκών κρατών για τις αφίξεις προσφύγων. Όλα αυτά τα σενάρια αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.