Πολλοί από τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μία δεκαετία

Πολλοί από τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μία δεκαετία Facebook Twitter
0

Οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας γίνονται «μικρότεροι και πιο σκελετικοί» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολλοί θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια δεκαετία.

Όπως αναφέρει μια ετήσια έρευνα, που καταγράφει τη γραμμή χιονιού περισσότερων από 50 παγετώνων του South Island, υπάρχει συνεχής απώλεια χιονιού και πάγου.

Κάθε χρόνο, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (Niwa), το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington και το αρμόδιο Τμήμα Διατήρησης συγκεντρώνουν χιλιάδες αεροφωτογραφίες των παγετώνων προκειμένου να μετρήσουν το υψόμετρο της γραμμής χιονιού.

Επίσης ελέγχουν πόσο από το χιόνι του προηγούμενου χειμώνα, που καλύπτει κάθε παγετώνα, έχει απομείνει.

Αυτή η γραμμή χιονιού, γνωστή και ως το ισοζύγιο του υψόμετρου της γραμμής του χιονιού (ELA), επιτρέπει στους επιστήμονες να αξιολογήσουν την «υγεία» του παγετώνα. 

Εάν το μέγεθος του παγετώνα έχει μειωθεί, τότε η γραμμή θα είναι υψηλότερη, επειδή παραμένει λιγότερο χιόνι για το χειμώνα.

«Περιμέναμε ότι οι γραμμές του χιονιού θα ήταν υψηλές λόγω του ζεστού καιρού, που είχαμε και δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε», δήλωσε ο Δρ Andrew Lorrey, κύριος επιστήμονας στη Niwa.

Οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας είχαν χάσει μάζα την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η Δρ Lauren Vargo από το Πανεπιστήμιο Victoria.

«Αλλά αυτό που ήταν πιο εντυπωσιακό για μένα είναι πόσο μικρότεροι και πιο σκελετικοί γίνονται, τόσοι πολλοί παγετώνες».

Η χώρα αντιμετωπίζει συχνότερες ακραίες θερμοκρασίες, τέσσερις έως πέντε φορές πιο ακραίες από ό,τι θα αναμενόταν σε ένα κλίμα χωρίς μακροπρόθεσμη θέρμανση, ανέφερε η Niwa τον Ιανουάριο, ενώ το 2021 ήταν η θερμότερη χρονιά της Νέας Ζηλανδίας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ανταρκτική κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη από τις αναμενόμενες για την εποχή.

Ο Gregor Macara, κλιματικός επιστήμονας της Niwa, είπε ότι η φετινή έρευνα έδειξε μια αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Τα υψόμετρα του χιονιού φέτος ήταν υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα χιόνια του χειμώνα είχαν λιώσει, αφήνοντας εκτεθειμένο μεγάλο μέρος του παγετώνα.

»Φαίνεται να είναι μια ακόμη κακή χρονιά για τον πάγο. Συνεχίζεται η τάση των τελευταίων ετών και είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη διαρκή αυτή πτώση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η μακροπρόθεσμη εναέρια έρευνα ξεκίνησε το 1977, δίνοντας ένα οπτικό χρονοδιάγραμμα, για το πόσο έχουν υποχωρήσει οι παγετώνες. 

Από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, το παγκόσμιο κλίμα έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου και η Niwa εκτιμά ότι από τις Νότιες Άλπεις έχει χαθεί περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου του πάγου.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια ξεκάθαρη υποχώρηση, η οποία αναμφίβολα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σε μια δεκαετία, προβλέπουμε ότι πολλοί από τους αγαπημένους και σημαντικούς παγετώνες μας θα εξαφανιστούν», είπε ο Dr Andrew Lorrey.

Οι παγετώνες είναι μια σημαντική αποθήκη γλυκού νερού. Επίσης, λειτουργούν ως προστατευτικά μέτρα κατά της ξηρασίας. Ο πάγος δε, που εξαφανίζεται συμβάλλει επίσης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως η αλλαγή του όμορφου τοπίου, η επίδραση στη ζωή των ανθρώπων που βασίζονται σε αυτά τα φυσικά θαύματα για τον τουρισμό και η ροή των επιπτώσεων από τη μείωση του  νερού κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας», είπε ο Lorrey.

«Τονίζει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής επειδή οι επιπτώσεις θα γίνονται όλο και πιο δαπανηρές και δύσκολο να αποφευχθούν».

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ