Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνει μία ανάλυση των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την «επιδημία της ηπατίτιδας στα παιδιά».
Τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί «δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση» ενημερώνει με ανάρτησή του στο Facebook.
Τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτό είναι τέσσερα, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού» αναφέρει, αρχικά.
«Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» συνεχίζει ο επίκουρος καθηγητής και συνεχίζει: «Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση».
Επιπλέον, προειδοποιεί πως ο «αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση».
Το πιθανότερο αίτιο
Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, το πιθανότερο αίτιο της ηπατίτιδας είναι ο αδενοϊός 41.
Είναι «ένας ιός που έχει, κυρίως, συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο».
«Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον. Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά» καταλήγει.