Για εκβιασμό κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς το Κρεμλίνο απαιτεί πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας «είναι απόλυτα διασφαλισμένη» και πως οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με άλλους ηγέτες των Βαλκανίων στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, τον οποίο χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής» που μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα έχει δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαφοροποιήσει «πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.»
Έρχονται νέα μέτρα
Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα ανακοινωθεί νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης «απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής έκρηξης».
«Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας (....) Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα.»
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα, από τα 663 ευρώ, στα 713 ευρώ. Ανάλογα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα και τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα αναφέροντας ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πάντως ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις,«μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.»
Δημόσια ακίνητα
Αναφερόμενος στο ζήτημα δημοσίων ακινήτων τα οποία κατά καιρούς έχουν καταπατηθεί ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν 90.000 περιπτώσεις, το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει, σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες πολιτών. «Αυτοί πλέον θα μπορούν να τα εξαγοράσουν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Και όλα αυτά, βεβαίως, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς. »
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Αλλαγές αναμένονται και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο και ιδρύεται επίσημη τράπεζα γενετικού υλικού. «Με τις νέες ρυθμίσεις θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια.»