Ένα τυχερό τουκάν απέκτησε ξανά το σπασμένο του ράμφος με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή.
Το νεαρό πουλί έφτασε σε ένα κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων στο Mato Grosso do Sul της Βραζιλίας με ένα χτυπημένο άνω ράμφος. Το πτηνό πέρασε οκτώ μήνες στο κέντρο αποκατάστασης, καθώς οι κτηνίατροι περίμεναν μέχρι να μεγαλώσει πλήρως το πτηνό ώστε να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν με ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο προσθετικό ράμφος.
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία περιβάλλοντος της Βραζιλίας δείχνουν το τουκάν σε ένα τραπέζι, με ένα μεγάλο κομμάτι από το υπερμεγέθες ράμφος του να λείπει. Τελικά το τροπικό πτηνό απέκτησε ξανά άνω ράμφος με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ο Δρ. Lucas Cazati, από το Κέντρο Αποκατάστασης Άγριων Ζώων (CRAS), δήλωσε: «Το τουκάν έφθασε νεαρό και με χτυπημένο άνω ράμφος. Καθώς το πουλί είχε μεγάλη δυσκολία να τραφεί, περιμέναμε να ενηλικιωθεί για να μπορέσουμε να τυπώσουμε ένα ράμφος συμβατό με το βάρος και το μέγεθός του».
«Το προσθετικό μέλος δημιουργήθηκε από υλικό ειδικό για το σκοπό αυτό, και σχεδιάστηκε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή που δώρισε ο φυσιολόγος Richard Rasmussen. «Σήμερα, το τουκάν τρώει καλά, συμπεριφέρεται καλά και εξακολουθούμε να το φροντίζουμε».