Τουρκία: Στο 70% «εκτοξεύτηκε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Αυξήσεις σε τρόφιμα και μεταφορές

Τουρκία: Στο 70% «εκτοξεύτηκε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Αυξήσεις σε τρόφιμα και μεταφορές Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε κοντά στο 70% για τον μήνα Απρίλιο, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η ήδη ευάλωτη τουρκική λίρα τροφοδότησε ακόμη ένα κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα, μεταφορές και άλλες βασικές ανάγκες.  

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την επίσημη υπηρεσία στατιστικών της χώρας έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 69,97% τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία, τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματική κλίμακα του προβλήματος, αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Τουρκία από τις αρχές του 2002, όταν η χώρα βρισκόταν σε πολύ βαθιά οικονομική κρίση.

Όπως είναι αναμενόμενο η απότομη αύξηση του κόστους ζωής τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αντιτάσσεται σθεναρά στα υψηλότερα επιτόκια παρά τις εκκλήσεις της κεντρικής τράπεζας να αυξηθεί το κόστος δανεισμού ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πληθωριστική πίεση στην τουρκική λίρα τους τελευταίους 12 μήνες έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπαρντελά ακύρωσε ομιλία του στις ΗΠΑ αφού πρώην σύμβουλος του Τραμπ εμφανίστηκε να κάνει «ναζιστική χειρονομία»

Διεθνή / Ο Μπαρντελά ακύρωσε ομιλία του στις ΗΠΑ μετά τη «ναζιστική χειρονομία» του πρώην σύμβουλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

O Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε συνέδριο συντηρητικών, προτού ακυρώσει την εμφάνισή του λόγω της χειρονομίας του Στιβ Μπάνον
LIFO NEWSROOM