Κολομβία: Τρεις δεκαετίες μετά το θάνατο του Εσκομπάρ, τα ναρκωτικά «σαρώνουν» το Μεδεγίν

Κολομβία: Τρεις δεκαετίες μετά το θάνατο του Εσκομπάρ, τα ναρκωτικά συνεχίζουν να «σαρώνουν» το Μεντεγίν Facebook Twitter
Γκράφιτι με τον Πάμπλο Εσκομπάρ στο Μεδεγίν της Κολομβίας - Φωτ.: Getty Images.
0

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ από πυροβολισμούς της αστυνομίας σε ταράτσα του Μεδεγίν της Κολομβίας, η ίδια η πόλη που είχε ωφεληθεί από το εμπόριο ναρκωτικών, πλέον καταστρέφεται από αυτά. 

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας και άλλοτε άνδρο του τεράστιου καρτέλ ναρκωτικών του Εσκομπάρ, πλέον οι τοξικομανείς συχνάζουν σε εκατοντάδες σημεία πώλησης. Η πόλη έχει μετατραπεί σε επίκεντρο του εγχώριου εμπορίου ναρκωτικών. 

«Εύκολη πρόσβαση; Ναι, απολύτως. Στο Μεδεγίν μπορείτε να τα βρείτε οπουδήποτε. Ακόμα και στο πάτωμα βρίσκετε ναρκωτικά», λέει ο  Μάνουε Μοράλες, μηχανικός που δεν εξασκεί το επάγγελμα και χρόνιος χρήστης του «Basuco», του φθηνότερου ναρκωτικού στην αγορά. Το Basuco προέρχεται από φύλλα κόκας που χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή κοκαΐνης και αναμιγνύεται με άλλες ουσίες χαμηλής ποιότητας.

Τα χέρια του 32χρονου Μοράλες έτρεμαν αφού λίγο πριν είχε εισπνεύσει μια δόση σε δημόσιο πάρκο χρησιμοποιώντας ένα σωλήνα και ενόσω περαστικοί και αστυνομικοί περνούσαν τριγύρω. 

«Είμαι λίγο νευρικός», εξομολογήθηκε. «Το Basuco μπορεί να σε κάνει να κάνεις ανόητα πράγματα», είπε ο Μοράλες, ο οποίος έχασε τη δουλειά του λόγω χρήσης ναρκωτικών.

Ο Μοράλες έμπλεξε με ουσίες από τα λεγόμενα «vice plaza», όπως ονομάζονται τα σημεία πώλησης ναρκωτικών που ανέρχονταν σε 160 στο Μεδεγίν πριν 10 χρόνια. Πλέον υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτές οι περιοχές φτάνουν σχεδόν τις 800. 

«Βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων»

Το 2013, περίπου το 3,5% των Κολομβιανών δήλωσαν ότι είχαν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους παράνομη ουσία, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία.

Μέχρι το 2019, ο αριθμός είχε σχεδόν τριπλασιαστεί φτάνοντας το 9,7%. Στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολλοί διακινητές άρχισαν να στρέφονται στην εγχώρια αγορά προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. 

«Δημιουργήθηκε συγκέντρωση προϊόντος [...] που δεν μπορούσε να εξαχθεί λόγω αυτής της ισχυρής πολιτικής κατά των ναρκωτικών», δήλωσε ο τοξικολόγος, Χουάν Κάρλος Σάντσες.

Οι εγχώριοι καταναλωτές, ωστόσο, δεν έχουν πρόσβαση σε ναρκωτικά μιας σχετικής ποιότητας.  Αντίθετα, προτιμούν φθηνότερα, χαμηλής ποιότητας και συχνά εξαιρετικά επικίνδυνα.

Σήμερα, το Μεδεγίν των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί την πόλη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ναρκωτικών στη χώρα. Περίπου το 15,5% του πληθυσμού έχει κάνει χρήση. 

Το δημοτικό συμβούλιο του Μεδεγίν εκτιμά ότι κάθε «plaza» ναρκωτικών μπορεί να αποφέρει έως και 75.000 δολάρια το μήνα, ποσό που ισούται με 300 κατώτατους μισθούς.

Με πληροφορίες από France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM