Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε σήμερα διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής συμμαχίας.
Ο Τούρκος υπουργός υιοθέτησε αντίθετα έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. [...] Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε. Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.
«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.
Οι απαιτήσεις της Άγκυρας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες» στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, καθώς επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν, ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο. Απλά, συνέχισε, μιλά ιδιαίτερα για την «υποστήριξη» της Σουηδίας στο PKK, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ότι θα κάνει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει. Όμως, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς η όποια απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας.
Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ