Το νησιωτικό κράτος Ναουρού, ένα από τα μικρότερα στον κόσμο, ανακοίνωσε την έναρξη ενός "χρυσού διαβατηρίου", προσφέροντας την υπηκοότητά του έναντι 105.000 δολαρίων. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί άμεσα την επιβίωση του νησιού.
Με έκταση μόλις 8 τετραγωνικά μίλια, το Ναουρού αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών και τις έντονες καταιγίδες, που γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ότι το μικρό νησιωτικό κράτος δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να προστατευθεί, παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται κυρίως από μεγάλες, πλούσιες χώρες.
Η κυβέρνηση του Ναουρού ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την πώληση διαβατηρίων θα χρησιμοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση του 90% του πληθυσμού (περίπου 12.500 κάτοικοι) σε υψηλότερα εδάφη και τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου οικισμού.
Τι προσφέρει το «χρυσό διαβατήριο» του Ναουρού
Το διαβατήριο του Ναουρού παρέχει χωρίς βίζα πρόσβαση σε 89 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ωστόσο, οι νέοι υπήκοοι είναι απίθανο να επισκεφθούν ποτέ το Ναουρού, αφού η υπηκοότητα τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τα προνόμια ενός δεύτερου διαβατηρίου χωρίς να ζουν στο νησί.
Τα "χρυσά διαβατήρια" είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική, καθώς στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες και φοροφυγάδες για να αποκτήσουν νέα ταυτότητα.
Η κυβέρνηση του Ναουρού διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία θα είναι αυστηρή, αποκλείοντας άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Επίσης, δεν θα μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα άτομα από χώρες που θεωρούνται "υψηλού κινδύνου" από τον ΟΗΕ, όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν διαφανώς, δεδομένου ότι παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς.
Ένα νησί με ταραγμένο παρελθόν
αλλαγήςΣτις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξε έντονη εξόρυξη φωσφορικών αλάτων, που κατέστρεψε το 80% της έκτασής του, καθιστώντας το εσωτερικό του νησιού ακατοίκητο.
Μετά την εξάντληση των πόρων, το Ναουρού χρησιμοποίησε το έδαφός του ως κέντρο κράτησης μεταναστών για λογαριασμό της Αυστραλίας, ένα πρόγραμμα που αργότερα περιορίστηκε λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σήμερα, εξετάζεται η υποθαλάσσια εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, μια πρακτική που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η κυβέρνηση του Ναουρού εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει 5,6 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο και 42 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη συνέχεια, καλύπτοντας περίπου το 19% των κρατικών εσόδων.
Το αν το σχέδιο θα έχει ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πώς θα διατεθούν τα έσοδα και από το αν θα υπάρξει διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής των υπηκόων.
Άλλες μικρές χώρες, όπως η Ντομίνικα στην Καραϊβική, έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοια προγράμματα, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Με πληροφορίες από CNN