Οδός Τζαμάλ Κασόγκι: Μετονομάστηκε ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον

Οδός Τζαμάλ Κασόγκι: Μετονομάστηκε ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον μετονομάστηκε προς τιμήν του δολοφονημένου δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Η δολοφονία του από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στην πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη το 2018 προκάλεσε αναταραχές στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η τοπική κυβέρνηση της αμερικανικής πρωτεύουσας είπε ότι άλλαξε το όνομα σε «Jamal Khashoggi Way» για να διασφαλίσει ότι η μνήμη του αντιφρονούντος «δεν μπορεί να συγκαλυφθεί».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Εκείνος το αρνείται.

Τον επόμενο μήνα ο διάδοχος του θρόνου θα έχει τις πρώτες του συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και τοπικοί σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία στη λεωφόρο Νιου Χάμσαϊρ για τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας.

«Σκοπεύουμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτές τις πόρτες, σκοπεύουμε να τους υπενθυμίζουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, ότι αυτή είναι η οδός Τζαμάλ Κασόγκι», δήλωσε η Sarah Leah Whitson, εκτελεστική διευθύντρια του Democracy for the Arab World Now (Dawn). 

Η Dawn είναι μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ιδρύθηκε από τον Κασόγκι, τον δολοφονημένο αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο που ζούσε στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε για την Washington Post.

Δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018 αφού αναγκάστηκε να πάει εκεί για κάποια έγγραφα που αφορουσαν στον επικείμενο γάμο του.

Το περιστατικό προκάλεσε εκτεταμένη αποστροφή, με αποτέλεσμα ο διάδοχος του θρόνου να δεχτεί σφορδές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019, όταν διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να «αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να πληρώσει το τίμημα» για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ωστόσο, την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα έχει πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη, αν και ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η συνάντηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει τον διάδοχο χωρίς να εγγυηθεί βελτιώσεις στο συντηρητικό βασίλειο του Κόλπου.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM