Σίνζο Άμπε: Η ζωή του, η άνοδος στην εξουσία και η πισώπλατη δολοφονία

Σίνζο Άμπε: Η ζωή του, η άνοδος στην εξουσία και η πισώπλατη δολοφονία Facebook Twitter
0

Παγκόσμια θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του Σίνζο Άμπε, μετά την πρωινή δολοφονική επίθεση που δέχτηκε πισώπλατα στη Νάρα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διετέλεσε πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και ανέλαβε τα ηνία της χώρας του σε δύο διαφορετικές περιόδους -  από τις 26 Δεκεμβρίου 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και, παλαιότερα, από το 2006 μέχρι το 2007.

Από πολιτική οικογένεια

Είχε γεννηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 στην πόλη Ναγκάτο της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στο Τόκιο. Η οικογένεια του  Άμπε είχε σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας. Ο παππούς του Καν Άμπε και ο πατέρας του Σίνταροου Άμπε  υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του Πρωθυπουργού της Ιαπωνία Νομπουσούκε Κίσι.

Σπουδές και σταδιοδρομία

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι, απ' όπου αποφοίτησε το 1977. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας (University of Southern California).

Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel. Το 1982 παραιτήθηκε και ακολούθησε μια καριέρα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, όπως εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του Κόμματος. Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του 2 χρόνια πριν, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν παντρεμένος με την Άκιε Ματσουζάκι από το 1987. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. 

Πρωθυπουργός
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, ο Άμπε εξελέγη Πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Ως αποτέλεσμα, διαδέχθηκε τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην πρωθυπουργία στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 και έγινε ο νεότερος Πρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με 339 ψήφους επί συνόλου 475 στην Κάτω Βουλή και 136 επί συνόλου 240 στην Άνω Βουλή, ο συντηρητικός Άμπε είχε εκλεγεί πανηγυρικά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διαδεχόμενος τον Κοϊζούμι.

Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου υπουργείου, με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα σχετικά με τις απαγωγές Ιαπώνων πολιτών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τον Ιανουάριο του 2007 όρκισε τον πρώτο μεταπολεμικό Υπουργό Άμυνας. Υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 έπειτα από τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Διάδοχός του στην πρωθυπουργία εξελέγη στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 ο Γιασούο Φουκούντα.

Μετά τη συντριπτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2012, έγινε εκ νέου πρωθυπουργός στις 26 Δεκεμβρίου. Ο κυβερνών συνασπισμός νίκησε και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας, οι οποίες διεξήχθησαν στις 21 Ιουλίου 2013. Τον Ιούλιο του 2019 το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές για την Βουλή των Συμβούλων.

Η οριστική παραίτηση λόγω υγείας

Στις 28 Αυγούστου του 2020 ανακοίνωσε πως αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας. Ο Άμπε έπασχε από ελκώδη κολίτιδα, ενώ λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο, δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ο Άμπε παρέμεινε στη θέση μέχρι την εκλογή του αντικαταστάτη του από το κόμμα.

Η δολοφονία

Σήμερα το πρωί, περίτις 11:30 π.μ. (τοπική ώρα Ιαπωνίας), ο Άμπε κατέρρευσε αφού πυροβολήθηκε δύο φορές στην πλάτη, από έναν παριστάμενο, ενώ εκφωνούσε μια ομιλία κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γιαμάτο-Σαϊντάι-τζι στην πόλη Νάρα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο, αν και εξ αρχής εκφράζονταν φόβοι πως είχε χάσει τις αισθήσεις του και δεν έδειχνε σημάδια ζωής.

Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ο δράστης, πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο για το χτύπημα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Διεθνή / Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky
LIFO NEWSROOM
Με διάταγμα Τραμπ η πρώτη σαρωτική επίθεση στη διαφορετικότητα στις ΗΠΑ

Διεθνή / Με διάταγμα Τραμπ η πρώτη σαρωτική επίθεση στη διαφορετικότητα στις ΗΠΑ

Η πρώτη σαρωτική επίθεση του Αμερικανού προέδρου στη διαφορετικότητα στις ΗΠΑ - Σε άδεια όλο το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαφορετικότητα - Ο Τραμπ ανακάλεσε διάταγμα του 1965 που αποτέλεσε πυλώνα των πολιτικών δικαιωμάτων
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM