Αυστραλοί αθλητές ράγκμπι μποϊκοτάρουν αγώνα λόγω «ιστορικής» φανέλας για το gay pride

Αυστραλοί αθλητές ράγκμπι μποϊκοτάρουν αγώνα λόγω «ιστορικής» φανέλας για το gay pride Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/Manly Warringah Sea Eagles
0

Επτά παίκτες της Εθνικής Λίγκας Ράγκμπι (NRL) της Αυστραλίας θα μποϊκοτάρουν έναν σημαντικό αγώνα λόγω της απόφασης της ομάδας τους να φορέσουν οι αθλητές φανέλα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ως ένδειξη στήριξης στο gay pride.

Οι Manly Warringah Sea Eagles θα γίνουν η πρώτη ομάδα της λίγκας που συντάσσεται, ανοιχτά, υπέρ της συμπερίληψης. 

Η απόφαση για τη φανέλα ελήφθη χωρίς πρότερη επικοινωνία με τους παίκτες και ορισμένοι αντιτίθενται, σθεναρά, επικαλούμενοι θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους. Η ομάδα απολογήθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, αλλά δεν υπαναχωρεί.

Ο προπονητής Des Hasler είπε ότι έγινε «ένα σημαντικό λάθος» που έχει προκαλέσει «σύγχυση, δυσφορία και πόνο σε πολύ κόσμο, ειδικά τις ομάδες των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθούσαμε, στην ουσία, να προστατεύσουμε». 

Σε συνέντευξη Τύπου του δόθηκε σήμερα, ο Hasler απολογήθηκε στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και στους παίκτες. «Δεν συμμετείχαν σε καμία από τις συζητήσεις και θα έπρεπε, τουλάχιστον, να τούς έχουν συμβουλευτεί». 

Δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών εμφανίσεων από μέλη της ίδιας ομάδας και όλα δείχνουν πως η ομάδα θα παίξει με ελλείψεις. 

Ήδη έχουν γίνει γνωστά τα άτομα που θα απουσιάσουν από την επερχόμενη υποχρέωση. Τοπικά μέσα αναφέρουν πως πρόκειται για τους: Josh Aloiai, Jason Saab, Christian Tuipulotu, Josh Schuster, Haumole Olakau'atu, Tolu Koula και Toafofoa Sipley.

Ο αγώνας, που είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη, κρίνεται ως μεγάλης σημασίας για να μπορέσουν οι Sea Eagles να περάσουν στους τελικούς και η στάση των αθλητών έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στα social media.

«Αυτό που με εξαγριώνει (και το έκανε πάντα) είναι ότι παίκτες θα μποϊκοτάρουν για το ουράνιο τόξο, αλλά δεν το κάνουν όταν ένας συμπαίκτης τους κατηγορείται για βία κατά γυναικών ή άλλα ηθικά παραπτώματα» έγραψε μία χρήστης του Twitter. 

Άλλοι, κατηγόρησαν τους «7» για υποκρισία, υπενθυμίζοντας πως η ομάδα τους έχει σπόνσορες μία ζυθοποιία και ένα πρακτορείο στοιχημάτων.

O Hasler, ωστόσο, επεσήμανε πως στηρίζει τους παίκτες του, ενώ εξέφρασε φόβους για την ασφάλειά τους μετά τον σάλο που ξέσπασε. 

Ο τέως αθλητής της ομάδας, Ian Roberts, ο οποίος είναι ο πρώτος παίκτης της λίγκας που έκανε coming out ως γκέι, εξέφρασε την οδύνη του για τη στάση που τηρούν. «Είναι στενάχωρο και άβολο» είπε στη Daily Telegraph και τούς κάλεσε να αναθεωρήσουν. 

«Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τον πόνο που βιώνουν οι ομοφυλόφιλοι, που -ό,τι κι αν κάνουν- δεν τους σέβονται απλά και μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλοι;» διερωτήθηκε. 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επαίνεσε την ομάδα για την απόφαση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό για την αυστραλέζικη κοινωνία να σεβόμαστε τους πάντες για αυτό που είναι». 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αυστραλός αθλητής έχει αρνηθεί να φορέσει φανέλα με τα χρώματα του pride. Πέρσι, η αθλήτρια του γυναικείου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, Haneen Zreika, απείχε από παιχνίδι γιατί δεν θέλησε να φορέσει την εμφάνιση για θρησκευτικούς λόγους. 

Είναι λίγοι οι Αυστραλοί αθλητές που έχουν αποκαλύψει πως είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ομοφοβία παραμένει μεγάλο ζήτημα μεταξύ των οπαδών, όπως επεσήμανε και ο Roberts.

Ο ποδοσφαιριστής της Adelaide United, Josh Cavallo, έχει δεχθεί πολλές ρατσιστικές επιθέσεις από πέρσι όταν και αποκάλυψε πως είναι γκέι. 

Το 2015, ο Israel Folau, ο οποίος είχε αγωνιστεί στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα ράγκμπι, απολύθηκε ύστερα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των ομοφυλοφίλων.

Με πληροφορίες από BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσισμό - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Αθλητισμός / Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Η αντίδραση του Άνχελ Τόρες στους ισχυρισμούς του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή Κριστάντους Ούτσε, σχολιάστηκε αρνητικά στα social media
LIFO NEWSROOM
Ένας στους 3 παίκτες του NFL πιστεύει ότι πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE)

Αθλητισμός / Ένας στους 3 παίκτες του NFL πιστεύει ότι πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE)

Οι περισσότεροι από τους παίκτες είχαν υποστεί διάσειση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ενώ η NFL έχει πλέον αυστηρά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των τραυματισμών στο κεφάλι
LIFO NEWSROOM
Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

Αθλητισμός / Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

«Αυτό το πανό ανέβηκε εν αγνοία της διοίκησης του Παναθηναϊκού», λέει ο Αταμάν σύμφωνα με το Haber Global και προσθέτει ότι «η διοίκηση του συλλόγου είναι επίσης πολύ θυμωμένη με αυτήν την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM