Θα μπορέσει να ανοίξει ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων το 2024;

παναγια των παρισιων Facebook Twitter
Το πρώτο στάδιο των εργασιών, το οποίο περιελάμβανε την ενοποίηση και την εξασφάλιση του κτιρίου και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021, κόστισε 150 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στάδιο, αυτό της αποκατάστασης, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 550 εκατ. ευρώ. Φωτ.: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
0

Πότε θα μπορέσει τελικά να ανοίξει ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αναρωτιούνται όλοι λίγο καιρό αφότου παρουσιάστηκαν και τα σχέδια ανάπλασης του εξωτερικού χώρου με προσθήκες δημοσίου χώρου και γκαράζ για τους επισκέπτες.

"Είμαστε όλοι αρκετά σίγουροι ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου μέρους αυτού του χώρου ανοικοδόμησης και της επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού για τους πιστούς και το κοινό, αν και θα υπάρχουν περισσότερες εργασίες που θα πρέπει να γίνουν μετά το 2024, φυσικά", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρίμα Αμπντούλ-Μαλάκ που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος υφίσταται μια τεράστια ανακατασκευή ύψους 846 εκατομμυρίων ευρώ (μετά την καταστροφή του από μια τεράστια πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το 2024, ώστε να συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση που απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό εκατοντάδων εμπλεκόμενων φορέων.

Η ανοικοδόμηση επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19 και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Ωστόσο, η Αμπντούλ Μαλάκ δήλωσε ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Louis Georgelin, αρχηγού του στρατού που διορίστηκε να επιβλέψει την ανοικοδόμηση από τον και του Philippe Villeneuve, επικεφαλής αρχιτέκτονα των εθνικών μνημείων της Γαλλίας.

Rima Abdul Malak Facebook Twitter
Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Rima Abdul Malak επισκέπτεται μαζί με τον Δήμαρχο του Παρισιού Ariel Weil, τον επικεφαλής αρχιτέκτονα Philippe Villeneuve και τον στρατηγό του γαλλικού στρατού Jean-Louis Georgelin τον χώρο ανοικοδόμησης του καθεδρικού ναού Notre-Dame de Paris στις 28 Ιουλίου 2022. Φωτ.: EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL MAXPPP OUT

Ο Georgelin αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στη Le Figaro ότι το κόστος της ανακατασκευής θα ανέλθει σε 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για μη επείγουσες επισκευές μετά την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού.

"Από τις 15 Απριλίου 2019, περισσότερα από 846 εκατομμύρια ευρώ έχουν ληφθεί από περισσότερους από 340.000 προστάτες και δωρητές από 150 χώρες", δήλωσε ο Georgelin. Το συνολικό ποσό περιλαμβάνει 200 εκατομμύρια ευρώ από τον Bernard Arnault, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, και 100 εκατομμύρια ευρώ από τον François Pinault, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Kering και ιδιοκτήτη του Christie's.

Το πρώτο στάδιο των εργασιών, το οποίο περιελάμβανε την ενοποίηση και την εξασφάλιση του κτιρίου και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021, κόστισε 150 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στάδιο, αυτό της αποκατάστασης, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 550 εκατ. ευρώ.

Το βαρύ τίμημα αφορά, μεταξύ άλλων, τον καθαρισμό του εσωτερικού του καθεδρικού ναού, του μεγάλου εκκλησιαστικού οργάνου του με 8.000 σωλήνες, της τοιχοποιίας, των θόλων, του σκελετού και του καμπαναριού.

Rima Abdul Malak Facebook Twitter
Λίγο περισσότερο από τρία χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε αυτό το αριστούργημα γοτθικής τέχνης στις 15 Απριλίου 2019, το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό για την τήρηση της προεδρικής υπόσχεσης για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού σε 5 χρόνια. Φωτ.: EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL MAXPPP OUT

Τα υπόλοιπα 146 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αποκατάσταση του εξωτερικού χώρου, δήλωσε ο Georgelin, αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί χρονοδιάγραμμα.

Οι διάφορες πτυχές της αποκατάστασης έχουν ανατεθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες σε όλη τη Γαλλία. Τον περασμένο Οκτώβριο, 22 πίνακες μεγάλου μεγέθους που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα αποκαταστάθηκαν σε ένα ατελιέ στην Essonne κοντά στο Παρίσι.

Η επανατοποθέτηση του ύψους 315 ποδιών πύργου είναι το επόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Τον Σεπτέμβριο θα ανεγερθούν σκαλωσιές βάρους 600 τόνων. Τα 2.000 κομμάτια από 1.300 βελανιδιές που απαιτούνται για την αποκατάσταση του καμπαναριού, του εγκάρσιου κλίτους και των παρακείμενων ανοιγμάτων θα συναρμολογηθούν σε εργαστήρια ξυλουργών προτού μεταφερθούν στην Παναγία των Παρισίων στις αρχές του 2023.

Η βάση για τον πυργίσκο θα εγκατασταθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ο πυργίσκος θα αρχίσει να εμφανίζεται στον ορίζοντα του Παρισιού λίγο αργότερα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων αποκτά νέο περιβάλλοντα χώρο με εκατοντάδες δέντρα

Design / Η Παναγία των Παρισίων αποκτά νέο περιβάλλοντα χώρο με εκατοντάδες δέντρα

«Για 800 χρόνια, η Παναγία των Παρισίων υπήρξε προνομιακός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της πόλης. Για να επανεξετάσει κανείς τον περιβάλλοντα χώρο της πρέπει πρώτα να σκεφτεί την έννοια του δημόσιου χώρου για την πόλη του αύριο».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM