Ένδεκα Ινδουιστές που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό εγκύου μουσουλμάνας το 2002, αφέθηκαν ελεύθεροι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του χήρου τού θύματος, δικηγόρων, πολιτικών και πολιτών.
Οι άνδρες είχαν καταδικαστεί στις αρχές του 2008 και αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα, κατά τις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.
Η γυναίκα είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών επεισοδίων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, εκ των χειρότερων που έχουν σημειωθεί στη χώρα, όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με το Reuters, η αρμόδια επιτροπή των τοπικών φυλακών πήρε την απόφαση της αποφυλάκισης τών 11 λόγω καλής διαγωγής.
«Το γεγονός είναι πως πέρασαν περίπου 15 χρόνια στη φυλακή και ήταν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση» τόνισε τοπικός δικαστικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ινδικό νόμο, μετά από έκτιση 14 χρόνων εκ του συνόλου της ποινής, οι κατάδικοι δικαιούνται να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους.
«Χάσαμε την οικογένειά μας και θέλουμε να ζήσουμε ήσυχα. Όμως, ξαφνικά συνέβη αυτό. Δεν είχαμε πρότερη ενημέρωση για την αποφυλάκιση ούτε από το δικαστήριο ούτε από την κυβέρνηση. Το μάθαμε από τα μίντια» ανέφερε ο σύζυγος του θύματος, ο οποίος εξέφρασε τη συντριβή του καθώς σε εκείνα τα επεισόδια είχαν σκοτωθεί κι άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Η ινδική αντιπολίτευση και δικηγόροι καταγγέλλουν πως η απόφαση αποφυλάκισης επιβεβαιώνει την ανακολουθία της κυβέρνησης στην πολιτική προστασίας των γυναικών, σε μια χώρα διαβόητη για τη βία σε βάρος τους.
«Η διαγραφή της ποινής καταδικασμένων για το φρικτό έγκλημα του μαζικού βιασμού και της δολοφονίας είναι ηθικά και δεοντολογικά απρεπής. ΠΟιο είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε;» διερωτήθηκε ανώτερος δικαστικός.
Με πληροφορίες από CNN