Όσοι ταξιδεύουν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το οικονομικό κόστος, αντί να μένουν σε Airbnb ή ξενοδοχεία, ανταλλάσσουν τα σπίτια τους με αγνώστους.
«Ποτέ δεν ένιωσα άνετα να βάλω το διαμέρισμά μου σε μια πλατφόρμα ενοικίασης. Είχα φίλους που είχαν φρικτές εμπειρίες από επισκέπτες και ελάχιστη έως καθόλου υποστήριξη από αυτούς που δούλευαν στην πλατφόρμα» λέει η Λόρεν Σο, από τη Νέα Υόρκη, που λατρεύει το σκι και τα ταξίδια. Το σκι όμως, αποτελεί μια ακριβή ενασχόληση και σε συνδυασμό με κόστος διαμονής, τα συνολικά έξοδα εκτοξεύονται. «Το κατάλυμα για σκι είναι συχνά πολύ ακριβό και το κόστους του ίσως και... απαγορευτικό» προσθέτει.
Έτσι, η Σο και ο σύντροφός της στράφηκαν στην ανταλλαγή σπιτιών προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους όνειρα. «Μας αρέσει να ταξιδεύουμε και θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο συχνά. Ωστόσο, η διαμονή είναι συχνά το πιο ακριβό μέρος ενός ταξιδιού, για αυτό επιλέγουμε την ανταλλαγή σπιτιών. Και επειδή πρέπει να αφήνετε τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι σας για να μείνετε στη συνέχεια στο σπίτι κάποιου άλλου, υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να συμπεριφερθείτε στον χώρο όπως θα θέλατε να φερθεί κάποιος στον δικό σας».
Πλατφόρμες, όπως το HomeExchange και το Kindred, επιτρέπουν στους χρήστες να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με λιγότερα χρήματα, ανταλλάσσοντας τα σπίτια τους. Εκτός από τη συμβολή στη μείωση του κόστους στο κάθε ταξίδι, τέτοιες υπηρεσίες είναι και ένας τρόπος για να αμβλυνθούν οι συνεχείς ανησυχίες σχετικά με τον υπερτουρισμό και την αύξηση των ενοικίων που πιέζουν τους κατοίκους.
«Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι οι πραγματικές κύριες κατοικίες των μελών. Τα μέλη ανταλλάσσουν νύχτες και όχι δολάρια, επομένως δεν υπάρχει τρόπος να αγοράσετε ή να πουλήσετε διανυκτερεύσεις στο Kindred με μετρητά» εξηγεί η Τζάστιν Παλέφσκι, συνιδρύτρια στο Kindred. Το Kindred «άνοιξε» το 2022 και τώρα έχει 75.000 μέλη σε 150 πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, δεν υπάρχει συνδρομή για τα μέλη. «Οι οικοδεσπότες δεν κερδίζουν έσοδα από τη φιλοξενία, απλώς κερδίζουν τη δυνατότητα να μείνουν στο σπίτι κάποιου άλλου κάποια άλλη στιγμή» προσθέτει.
Οι χρήστες πληρώνουν μόνο ένα τέλος μεταξύ 15 και 35 δολαρίων ανά διανυκτέρευση στην ίδια την εταιρεία όταν μένουν στο σπίτι κάποιου άλλου, ενώ καλύπτουν και τα έξοδα καθαρισμού στο τέλος της διαμονής τους. Η Παλέφσκι συμπληρώνει ότι αυτό είναι περίπου το ένα δέκατο του κόστους στη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. «Αυτό που ήταν πραγματικά σημαντικό, ήταν να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που είχε πιο συνειδητό αντίκτυπο στις πόλεις μας. Μεγάλωσα στο Σαν Φρανσίσκο, μια πόλη με πολύ υψηλό κόστος, κοιτάζοντας τριγύρω λέγοντας: ''Ουάου, πώς θα μπορέσω να αντέξω οικονομικά την ίδια ζωή που είχαν οι γονείς μου;''» συμπληρώνει η Παλέφσκι.
Πρόκειται άλλωστε για μια ανησυχία σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Από τον Νοέμβριο του 2023, ο τοπικός νόμος 18 της Νέας Υόρκης απαγορεύει στους χρήστες της Airbnb να νοικιάζουν ολόκληρο το διαμέρισμά τους. Όσοι κάνουν χρήση της υπηρεσίας μπορούν να νοικιάσουν χώρους μόνο όσο είναι παρόντες, ενώ πρέπει επίσης να εγγραφούν στον δήμο. Για πόλεις λοιπόν, όπως η Βαρκελώνη και η Νέα Υόρκη, μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να είναι ο τρόπος για να λυθεί αυτό που από καιρό φαινόταν ως τεράστιο πρόβλημα.
Με πληροφορίες από CNN