Ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε ότι παιδί transgender γυναίκας, το οποίο γεννήθηκε αφού εκείνη έκανε τη μετάβαση- χειρουργικά και νομικά- δεν πρέπει να αναγνωρίζεται ως τέκνο της, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Στην Ιαπωνία, εάν ένας άνθρωπος θέλει να αλλάξει το φύλο του νομικά, απαιτείται να υποβληθεί σε αφαίρεση των γεννητικών οργάνων με τα οποία γεννήθηκε, πρακτική που επικρίνεται σφοδρά από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η trans γυναίκα, που της αποδόθηκε το αρσενικό φύλο στη γέννηση, απέκτησε δύο κόρες με τη σύντροφό της, χρησιμοποιώντας σπέρμα που διατηρήθηκε πριν από τη μετάβαση φύλου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Πριν από τέσσερα χρόνια της επετράπη να αλλάξει το φύλο της στο οικογενειακό μητρώο της. Παρότι η σύντροφός της αναγνωρίστηκε νομικά ως η μητέρα των δύο κοριτσιών, επειδή τα γέννησε, το αίτημα της trans γυναίκας να αναγνωριστεί ως γονέας των παιδιών απορρίφθηκε από οικογενειακό δικαστήριο του Τόκιο, τον Φεβρουάριο.
Η γυναίκα έκανε έφεση για αυτή την απόφαση, η οποία ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα στην ιαπωνική νομοθεσία που αναγνωρίζει τα γονικά δικαιώματά της». Τώρα, το ανώτατο δικαστήριο του Τόκιο έκρινε ότι θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως γονέας της κόρης που γεννήθηκε πριν από τη νομική αλλαγή φύλου, αλλά όχι του δεύτερου παιδιού, το οποίο γεννήθηκε έπειτα από αυτό.
Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τον περασμένο Ιούνιο, δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση των γάμων των ομοφυλόφιλων δεν είναι αντισυνταγματική. Ένα πισωγύρισμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς πέρυσι δικαστήριο είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα.
Με πληροφορίες από Guardian