Το έντονο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα συνοδεύεται και από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τους κεραυνούς που έπεσαν έως σήμερα το απόγευμα.
Ειδικότερα, το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε σχεδόν 50.000 κεραυνούς έως τις 17:00.
Σύμφωνα με δεδομένα από το ΕΑΑ, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στη χώρα ήταν ίσο με 102mm και καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Κάβοντορο. Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στον Άγιο Στέφανο και ήταν ίσο με 63mm.
Συμβουλές προστασίας από τους κεραυνούς
Ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, έδωσε συμβουλές προστασίας από τους κεραυνούς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όταν κάποιος βρίσκεται εκτός αστικού ιστού, θα πρέπει να έχει μαζεμένα τα χέρια του και να μην πλησιάζει σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να βρίσκεται στάσιμος. Εάν απαιτηθεί να μετακινηθεί τότε να κάνει με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.
Επίσης, όπως τόνισε, πολύ σημαντικό είναι «σε περίπτωση που υπάρχει μαζί παιδί να μην περπατάμε μαζί χέρι χέρι», και «τα κατοικίδια να μην φορούν λουρί».
«Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι' αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τις οδηγίας προστασίας εν κινήσει με το αυτοκίνητο σημείωσε πως αυτό «θωρακίζει» από τις πτώσεις των κεραυνών και «είναι ασφαλές να βρίσκονται οι πολίτες εντός του οχήματος, σε αντίθεση με τους δικυκλιστές».
«Στο Ι.Χ. είναι κάποιος απολυτά προφυλαγμένος, αρκεί να μην ακουμπάει το πλαϊνό της πόρτας» διευκρίνισε ο κ. Τρόμπακας.
Με το που πέσει ένας κεραυνός και καταγραφεί τραυματισμός μπορούν να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. «Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ' εμάς ακαριαία. Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ».
Κακοκαιρία και τις επόμενες μέρες
Και την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδο στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.